Trump potpisao uredbu kojom želi ukloniti cenzuru na društvenim mrežama: ‘Žele utišati glas konzervativaca’

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio kompanije vlasnice društvenih mreža da prestanu utišavati konzervativce na svojim platformama ili će se suočiti sa strogim kaznama. U četvrtak je pak potpisao uredbu kojom želi regulirati društvene mreže.

Naime, riječ je o odredbi usmjerenoj na pravnu zaštitu na koju se internetske kompanije oslanjaju kako bi se zaštitile od odgovornosti za sadržaj kojeg kreiraju korisnici.

“Republikanci primjećuju da društvene mreže u potpunosti utišavaju glas konzervativaca” – napisao je Trump, uoči svog potpisivanja odluke. “Mi ćemo ih regulirati ili ugasiti, prije nego što ikad dopustimo da se to događa.

Ova uredba, po Trumpovim riječima, omogućava da društvene mreže koje provode cenzuru ne mogu sačuvati svoju pravnu zaštitu.

Uredba smjera na zakon koji Facebooku, Twitteru, Youtubeu i Googleu omogućava zaštitu od sudskog progona zbog sadržaja kojeg objavljuju njegovi korisnici te im dopušta da po vlastitoj procjeni intervenira na platformama.

Ako dođe do njezine primjene, odredba bi internetske platforme tretirala kao izdavače koji mogu biti odgovorni za sadržaj koji je stvorio korisnik.

“Velike tehnološke firme imaju ‘moć cenzure’”

Trump je novinarima u Bijeloj kući rekao da je djelovao jer velike tehnološke firme imaju “moć cenzure, ograničavanja, uređivanja, oblikovanja, skrivanja i promjene bilo kojeg oblika komunikacije između privatnih građana ili velike javne publike”.

“Ne možemo dopustiti da se to događa i dalje”, rekao je Trump.

Ovaj potez dolazi dan nakon ljutite tirade čelnika Sjedinjenih Država protiv Twittera nakon što je ta platforma po prvi put označila dva njegova tvita o spornoj temi dopisnog glasovanja, oznakom da treba provjeriti činjenice, nazivajući ih zabludom.

“U ovim trenucima Twitter prestaje biti neutralna javna platforma i oni postaje urednik s određenim gledištem”, rekao je Trump.

“Mislim da to možemo reći i za druge, bilo da gledate Google, bilo da gledate Facebook, možda i za druge.”

“Radikalna ljevica kontrolira društvene mreže”

Podsjetimo, predsjednik Trump nedavno je prozvao radikalnu ljevicu zbog utjecaja kojeg imaju na različite društvene medije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama te obećao da će njegova administracija raditi na poboljšanju situacije.

“Radikalna ljevica u potpunosti kontrolira Facebook, Instagram, Twitter i Google. Administracija radi na pronalaženju pravnog lijeka za tu ilegalnu situaciju”, objavio je Trump putem Twittera.

Trumpov je tvit napisao povodom objave videa poznate američke kolumnistice Michelle Malkin u kojem govori o tehnološkoj cenzuri. Međutim, da bi ironija bila potpuna pobrinuo se Twitter koji je isti video uklonio s društvene mreže, nakon što ga je američki predsjednik podijelio.

Nakon što je video izbrisan s društvene mreže, ponovno je objavljen.

RPŽ/Narod.hr