Istraživači s Harvarda sugeriraju da se koronavirus pojavio mnogo ranije nego što ga je Kina prijavila: ‘Počelo je još u listopadu…’

Dramatičan porast prometa oko velikih bolnica u Wuhanu prošle jeseni možda ukazuje na to da je novi koronavirus mogao biti prisutan i proširio se središnjom Kinom mnogo prije nego što je epidemija prvi put prijavljena od strane vlasti, tvrde istraživači Medicinske škole Harvard.

Koristeći tehnike slične onima kojima se koriste u obavještajnim agencijama, istraživački tim koji stoji iza studije analizirao je komercijalne satelitske snimke i “primijetio dramatično povećanje prometa u pet glavnih bolnica u Wuhanu, počevši krajem ljeta i početkom jeseni 2019. godine”, navodi dr. sc. John Brownstein, profesor s Harvarda koji je vodio istraživanje. Prenio je portal Narod.hr.

Virus službeno poznat kao COVID-19 pojavio se u Wuhanu u Kini navodno u prosincu, a proširio se u preko 170 zemalja i teritorija. Niz zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, izrazilo je sumnju u podatke i izvješća Svjetske zdravstvene organizacije i Kine.

RPŽ/Narod.hr