U rudniku u Varešu leži zlata za skoro milijardu dolara

Trenutna procijenjena vrijednost ukupnog projekta rudnika u Varešu, kako je objavila kompanija “Adriatic Metals”, iznosi vrtoglavih 916 milijuna dolara. Ove informacije podigle su vrijednost dionica kompanije na burzi u Australiji, vijest je koja je jučer odjeknula BiH, ali i šire.

Na osnovu dosadašnjeg istraživanja na lokalitetima Rupice i Veovača, utvrđeno je da je na tonu iskopanog materijala moguće pronaći 1,01 gram zlata te 120 grama srebra, javlja Dnevni Avaz.

Istraživanja su, također, pokazala da će tona materijala, najvjerovatnije, sadržavati i 3,5 posto cinka, 2,2 posto olova, 0,3 posto bakra te čak 23,2 posto rude barita, što je bio prioritet istraživanja ove kompanije.

Procjene su, također, da je već u 2022. godini, za kada je predviđen početak eksploatacije, planirana zarada ove kompanije od oko 25 milijuna dolara.

Ukupna vrijednost operacije iskopavanja po toni iznosit će 56,67 dolara. Kompanija “Adriatic Metals” predviđa da će od početka eksploatacije materijala do prve zarade proći osam mjeseci.

Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojske županije, kazao je za “Avaz” da je ovo velika priča i da je do sada Ministarstvo gospodarstva pozitivno odgovaralo na sve zahtjeve kompanije.

– Imamo dobru saradnju, u stalnom smo kontaktu. Ovaj projekt je pozitivna priča za ZDŽ, ali i za cijelu BiH. Ukoliko zaživi u punom kapacitetu, svi ćemo imati koristi, prvenstveno lokalna zajednica, jer, po zakonu o koncesiji, najveći dio sredstava, 70 posto, ostaje u Varešu, koji je trenutno slabo razvijen. Ovo bi ubrzalo njegov razvoj – navodi Ganić.

Ističe da su iz Ministarstva gospodarstva ZDŽ ispoštovali sve procedure te da nije bilo birokratskih kočnica za bilo što vezano za rudnik u Varešu.

– Ranije je bio problem uvođenje u istraživanje, za što se plaćala enormna naknada. Kada se uvidjelo da plaćanje prvih naknada dok se ne nađe ruda usporava razvoj investicija u tom dijelu istraživanja, Ministarstvo je donijelo odluku da se iznos naknada snizi kako bi ljudi dalje istraživali. Ukoliko bi rezultati bili ohrabrujući, onda bi se naplaćivala koncesija – pojašnjava Ganić.

RPŽ/DA/TP