Svijet ignora kaos u Teheranu

Teheran – Nakon jučerašnje objave da je na iranskim predsjedničkim izborima pobijedio Mahmud Ahmadinedžad izbili su veliki neredi. Poginulo je troje ljudi, a deseci su ranjeni.

Sjedinjene Američke Države i Kanada sumnjaju da je Ahmadinedžad pobjednik, a ostatak svijeta uglavnom šuti i čeka da vidi kako će se stvari razvijati. Naime, Iran je vrlo važan gospodarski faktor u regiji, a ujedno smatraju ga i prijetnjom izraelskoj sigurnosti. SAD i saveznici strahuju da bi se službeni Teheran mogao domoći nuklearnog oružja. Zabrinutost, i zbog izbora, ali i zbog nasilja koje je izbilo, izrazila je i Europska unija.

Arapska televizija Al Arabija javila je kako su iranske vlasti zatražile od stranih novinara da napuste zemlju. Emitirala je i snimke na kojima policija napada prosvjednike, a snage sigurnosti okružuju teheransku četvrt Džamran, u kojoj žive mnogi reformski političari, među kojima i bivši predsjednik Muhamed Hatami. Uhićeno je i više od stotinu reformista, među kojima je i brat Mohamada Hatamija.

Iranska policija napala je ekipu talijanske televizije te pretukla njihovu prevoditeljicu. Kamermana Ettorea Cianchija držali su petnaestak minuta dok nisu pronašli sve snimke prosvjeda te ih zaplijenili. Unatoč pokušajima iranske policije da spriječiti strane kamermane da snime sukobe i izgrede, BBC je emitirao snimku na kojoj policajci tuku jednu djevojku.

Ahmadinedžad izvan Teherana uživa veliku popularnost i potporu. Uz to, ima je i potporu iranskoga vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija. Službeno neutralan, Khamenei je Irancima preporučio je da glasuju za kandidata koji će se najbolje znati oduprijeti zapadnim pritiscima.

Odgovori