Proslavljen sv. Antun, zaštitnik župe Žepče

Danas župa Žepče proslavlja dan svoga zaštitnika – sv. Antuna. Omiljenog sveca Katoličke crkve, vjernički puk štuje i pozna kao sv. Antuna Padovanskoga, jer mu se u glasovitoj Padovi čuvaju zemni ostaci, iako je rodom Portugalac iz Lisabona. Rođen je 1195. godine, a umro je u petak navečer, 13.lipnja 1231. godine. Poznat je kao svetac svega svijeta i najpoznatiji je propovjednik Katoličke Crkve.

Tisuće vjernika već se okupilo na misama u 7 i 9 sati. Središnje euharistijsko slavlje je slavljeno u 11 sati u nazočnosti više tisuća vjernika od kojih je veliki broj bio u crkvenom dvorištu i na glavnoj žepačkoj ulici koja je kao i obično jednim svojim dijelom bila zatvorena za promet. I jedna od najprostranijih crkava u BiH je bila pretijesna da primi sve pristigle vjernike.

Sve okupljene je pozdravio žepački župnik i dekan Zlatko Ivkić. Slavljem je predsjedao prečasni Marijan Pejić rektor sjemeništa u Travniku u koncelebraciji s 15 svećenika. U svojoj homiliji je vlč. Pejić između ostalog kazao da je potrebna preobrazba našeg srca. Uzor na tom putu nam može biti i sv. Antun. “Bog nam je sve dao, a mi ljudi to ne možemo vidjeti. Na kraju želimo zauzeti i Božje mjesto. A da prepoznamo sve što nam Bog daje u našem životu moramo ojačati našu vjeru”, kazao je vlč. Pejić.

Povijest župe Žepče je iznimno bogata. Sačuvane su župne matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih još iz 1750. godine. U njima se do 1766. godine neki zapisi pisani i bosančicom. Danas župa ima oko 5.000 vjernika i vrlo bogat duhovni život gdje su kroz razne crkvene stvarnosti vjernici uključeni u život svoje župne zajednice i sveopće crkve. U župi Žepče djeluju Marijine sestre i sestre milosrdnice te salezijanci koji vode KŠC Don Bosco. Ove godine župa je imala 106 krizmanika i 60–tak prvopričesnika.

Odgovori