Novi test na antitijela s ‘preciznošću od 99 posto’ odobren za korištenje u Europi

Novi test na antitijela za provjeru je li netko zaražen korona virusom i za kojeg se tvrdi da je 99 posto precizan, certificiran je za upotrebu u cijeloj Europi.

Dijagnostički stručnjaci Abbott Laboratories, koji u Velikoj Britaniji ima bazu u Maidenheadu, priopćili su kako očekuju da će do kraja svibnja izvršiti milijune laboratorijskih ispitivanja diljem Europe.

Tvrtkin dijagnostički test dobio je oznaku CE koja pokazuje da je u skladu sa sigurnosnim pravilima EU-a i sada se može koristiti u laboratorijima širom Velike Britanije za testiranje na antitijela stvorena kad je osoba zaražena Covidom-19.

Dr. Simon Clarke, izvanredni profesor za staničnu mikrobiologiju na Sveučilištu Reading, rekao je za Independent da je razvoj testa bio “vrlo značajan”.

“Test vam pokazuje jeste li ikada bili izloženi virusu i izazvali imuni odgovor. Ono što ne može učiniti je reći da li ste imuni ili ne. “Imajući antitijela sama po sebi ne daje vam zaštitni imunitet, moglo bi se dogoditi, ali mi to ne znamo”, rekao je.

RPŽ/Direktno