Prijedlog: Privremeno se na tri dana vraća zabrana kretanja u FBiH

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva kazano je da su za tri neradna dana prvosvibanjskih praznika (1.,2. i 3. svibnja) predložili donošenje zabrane kretanja starijima od 65 godine i mlađima od 18 godina te zabranu kretanja za sve građane poslije 20 sati.

Epidemija covid-19 nije nestala i nije prestala, moramo biti jako oprezni, savjesni građani i pridržavati se mjera, kazao je ovo Goran Čerkez, zamjenik ministra za javno zdravstvo, navodeći da bi predložene mjere trebale vrijediti ovog vikenda, ali da se u predstojećem periodu namjerava nastaviti s mjerama popuštanja te se narednog tjedna očekuje otvaranje trgovina na veliko i malo.

Čerkez je kazao kako porast broja zaraženih treba samo dodatno potencirati važnost poštivanja predloženih mjera, prvenstveno pridržavanja mjera samozaštite.

– Moramo život uspostaviti  postupno i kontrolirano, kako će to ići, koliko će to kontrolirano biti i hoćemo li kao i u ovom sada slučaju za vikend morati vratiti mjere, prvenstveno zavisi od građana, kako se budu ponašali. Ponavljamo da epidemija covid-19 nije gotova i kako ćemo proći kroz taj dalji period zavisi samo od poštivanja mjera – rekao je Čerkez.

Očekuje se sljedećeg tjedna uspostavljanje trgovina na veliko i malo. – Ovih dana ćemo govoriti, i narednih isto, što očekujemo. Očekujemo vrlo jasno da se pripreme radnje i da ljudi se pripreme za naredni tjedan.  Očekujemo sredinom tjedna da krenemo u te procese uz ponovno omogućavanje ljudima treće dobi i mlađima od 18 godina da mogu izlaziti i kretati se – rekao je Čerkez.

RPŽ/DB/DA