Studenti iz BiH koji žele studirati u Hrvatskoj ne trebaju strahovati zbog situacije s državnom maturom

Državljani Republike Hrvatske nastanjeni u BiH koji nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u BiH žele studirati u Hrvatskoj ne trebaju strahovati da će ih situacija uzrokovana pandemijom korona virusa u tomu ometati.

Potvrdila je to u srijedu na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) ministrica obrazovanja, kulture i športa u toj županiji Ružica Mikulić, prenio je portal Direktno.

Mikulić je kazala kako postoje dva načina na koja će studentima biti omogućeno polaganje ispita državne mature.

Po njenim riječima, prvi način je normalno polaganje tog ispita, kao što se činilo i prethodnih godina, a drugi način je onaj sveprisutni u obrazovanju diljem svijeta – online.

“Sve županije koje rade po hrvatskom planu i programu poslale su Nacionalnom centru u Hrvatskoj upit kako bi nam pomogli oko organizacije državne mature. Poslali smo im prijedlog da se ili organiziraju centri u ovim županijama ili da se djeci osigura prelazak u Hrvatsku”, kazala je Mikulić te dodala da će, u slučaju potrebe, studenti moći maturu polagati i online.

“Od gospodarstvenika i UNICEF-a dobili smo 180 tableta, 25 PC računala, 17 laptopa i 200 SIM kartica od Eroneta. Ako se bude radilo o online maturi, sva djeca će imati pomagalo. Ako se matura bude fizički polagala, neće biti odjednom u isto vrijeme nego će se polagati dva dana u više učionica, u vremenskim razmacima i uz odobrenje struke”, kazala je Mikulić.

RPŽ/Direktno