U BiH 356 zaraženih, 17 izliječenih i devet preminulih

skc tuzla

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini i dalje raste.

Do sada je zaraženo najmanje 356 osoba u cijeloj zemlji. Zabilježeno je devet smrtnih slučajeva, dok se oporavilo najmanje 17 osoba. Za sada je 201 osoba pozitivna u RS, u FBiH prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u 11:30 zaražene su 152 osobe i u Brčko Distriktu tri.

Zabilježen je prvi smrtni slučaj u Tuzlanskoj županiji. Radi se o ženskoj osobi koja je bila na liječenju u bolnici od ranije, kazali su iz Kriznog stožera TŽ za BHRT. Radi se o zaraženoj osobi iz klastera Medicinskog instituta Bayer, odnosno bivšeg centra za srce. Njoj su prije desetak dana ugrađena 3 stenta i oporavljala se na Institutu.

U SKC-u Tuzla vrše se provjere, nakon što je ustanovljeno da je više od 100 zaposlenika ovog Centra u bliskim kontaktima I odnosima s osobljem Instituta Bayer, klasterom u Tuzli.

Od posljedica zaraze korona virusom danas je preminuo muškarac u Mostaru, a zdravstveni djelatnici upozoravaju na opasnost od širenja zaraze na području Hercegovine. U pitanju je muškarac (53) koji je i prva registrirana osoba zaražena korona virusom u Mostaru.

Govoreći o slučaju zaraze redovnika i redovnica u župi Međugorje epidemiolog dr. Jurica Arapović sa Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru je potvrdio kako je pet osoba oboljelo, a da su skoro svi redovnici u tome objektu imali simptome koronavirusa.

Jedan svećenik i dvije časne sestre su smještene u Covid-bolnici, jedna od njih je u kritičnoj situaciji i spojena je na respirator. Dr. Arapović je izrazio sumnju da je jedna časna sestra iz Italije donijela korona virus, te je izrazio zabrinutost jer je bilo više kontakata zaraženih osoba.

Krizni stožer HNŽ-a danas  je donio odluku da se uvede karantena za kuću u kojoj su smještene časne sestre, kao i za Majčino selo, u kojemu se nalaze djeca bez roditeljske skrbi.

U hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada je dvoje ljudi umrlo od posljedica zaraze korona virusom.

RPŽ/F/B