Jedna osoba zaražena, 518 u samoizolaciji, 71 napustila samoizolaciju

nacelnik i_ravnateljica_2003

Danas je potvrđeno da je koronavirusom zaražena 68- godišnja osoba s područja općine Žepče koja je boravila na liječenju u Tuzli.

Stožer Civilne zaštite Općine Žepče je održao svoju redovitu sjednicu i napravljen je presjek stanje na području općine Žepče. Izjavu za medije su nakon sjednice dali zapovjednik Stožera Civilne zaštite Općine Žepče i načelnik Mato Zovko te ravnateljica Doma zdravlja sa stacionarom Žepče dr. Ana Zlovečera Jukić.

Dr. Zlovečera Jukić je kazala: “Dvije osobe su testirane. Nažalost, utvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom na području općine Žepče. Osoba ima 68 godina i boravila je u Centru za srce u Tuzlu. Mi smo tu osobu već u subotu, kao i članove njene obitelji, stavili u samoizolaciju. Danas će biti smještena u ŽBZ.  Osoba je trenutno stabilna i nije u pitanju teška klinička slika, što je dobro,” kazala je ravnateljice žepačkog doma zdravlja.

Dodala je da nema mjesta panici, pozvala na pridržavanja mjera kriznih stožera, pranje ruku, nošenje maski, držanje rastojanja od 1,5 metar, da se ljudi ne okupljaju, ne sijele i ne rade piknike i pridržavaju pravila samoizolacije.

Rekla je da je na području općine Žepče u samoizolaciji 518 osoba, a s jučerašnjim datumom 71 osoba je izašla iz samoizolacije.

Zapovjednik Kriznog stožera Civilne zaštite Općine Žepče i načelnik Mato Zovko je rekao:  “Članovi stožera su načelnik općine (koji je i zapovjednik), pomoćnici načelnika, ravnateljica Doma zdravlja, stručna suradnica za CZ, načelnik PU Žepče, direktor Komunalnog poduzeće, ravnatelj Crvenog križa, a pozvani su bili, iako nisu članovi, i predsjedate Općinskog vijeća te sanitarno-komunalni inspektor. Već je prošlo 14 dana od odluke Federalnog stožera CZ  o proglašenju nesreće. Mi prvenstveno provodimo naredbe Federalnog i županijskog stožera, ali smo donosili i svoje odluke koje su bile vezane uz naredbe navedenih stožera.

Razmotrit ćemo i sve potrebne odluke za period koji je pred nama. Ako treba izuzeti sportsku dvoranu SMŠ-a, eventualnu iznaći jednu ili dvije kuće za naše liječnike, dogovorili smo se kako vršiti dezinfekciju ulica. Snimit ćemo stanje koliko imamo ukupno zaštitne opreme. Mobilna tri tima Crvenog križa rade i obilaze naše starije sugrađane iznad 65 godina u dogovoru sa Službom društvenih djelatnosti I predsjednicima MZ. Vidjet ćemo kako treba i njima pomoći,” kazao je načelnik.

“Proizvodne tvrtke i dalje rade. Snimit ćemo stanje i evidentirati tvrtke koje ne rade zbog odluke Federalnog stožera. Nastava u školama je obustavljena, ali se odvija on line,” dodao je.

Zahvalio se svima koji poštuju sve naredbe stožera. Dodao je da su podnesena četiri prekršajne prijave protiv osoba koje ne poštuju samoizolaciji te protiv još šest osoba koje su kršile zabranu kretanja. Podsjetio je da je zabranjeno kretanja od 20 do 5 sati po novom ljetnem vremenu. Dodao je i da je stigla naredba Federalnog stožera da određene radnje, poput vulkanizerskih  mogu raditi.

B.Vrbić/RPŽ