“Različitosti ne razdvajaju, različitosti obogaćuju“.

Mladi Crvenog križa Općine Žepče započinju realizaciju projekta „Različitosti ne razdvajaju, različitosti obogaćuju“. Projekat se realizira kroz program PRO-Budućnost, priopćeno je iz Crvenog križa Općine Žepče.

“Naši mladi će u periodu od 28. – 31. 8. 2020. godine organizirati i biti domaćini Međunarodnom edukativnom kampu različitosti pod nazivom ‘Drugačiji, a isti’. Kamp će se održati na prostoru Planinarskog  doma ‘Vis’. Pored naših mladih na kampu će prisustvovati mladi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te mladi ljudi iz 15 različitih  općinskih/gradskih organizacija Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

U sklopu kampa bit će organiziran i sajam različitosti pod nazivom ‘Tuđe, a naše’, gdje će svi gosti imati priliku predstaviti kulturu, civilizaciju, običaje i tradiciju mjesta iz kojeg dolaze.

Smatramo da razumijevanjem drugih i drukčijih svjedočimo o zrelosti naše lokalne zajednice koja je otvorena za sve ljude. Naša aktivnost doprinosi razumijevanju postojanja drugačijih pogleda o društvenopolitičkim procesima u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je izgradnja povjerenja među narodima  najvažniji korak ka konačnom pomirenju u našoj zemlji, a naša aktivnost radi upravo na izgradnji povjerenja.

Različitosti uistinu ne razdvajaju, različitosti obogaćuju.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).”

RPŽ/Senaid Ajan