Koronavirus potječe iz kineskog rudnika, a ne s mokre tržnice? Američki znanstvenici imaju nove dokaze…

Koronavirus možda nije nastao na ‘morkoj tržnici’ u Wuhanu prošle godine, već na više od 1500 kilometara udaljenoj lokaciji 2012. godine; duboko u kineskom rudniku iz kojeg su radnici izašli s tajanstvenom, penumonijskom bolešću nakon što su bili izloženi šišmišima, piše New York Post.

Virolog Jonathan Latham i molekularna biologinja Allison Wilson, koji rade za neprofitnu organizaciju Bioscience Resource Project, do ovog otkrića su došli nakon prevođenja magistarskog rada kineskog liječnika koji je liječio rudare i poslao njihove uzorke tkiva u Wuhan Institut za virusologiju na ispitivanje.

“Dokazi koje sadrži naveli su nas da preispitamo sve što smo mislili da znamo o porijeklu pandemije Covid-19”, napisali su Latham i Wilson u članku objavljenom 15. srpnja na njihovoj web stranici “Independent Science News.”

Virus ipak pobjegao iz laboratorija?

Latham je za “The Post” rekao da je koronavirus “gotovo sigurno pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu. Naime, u travnju 2012., šest rudara u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Yunnan razboljelo se nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet šišmiša iz rudnika. Tri su na kraju umrla.

Liječnik Li Xu, koji je liječio rudare, u svojoj tezi opisuje kako su pacijenti imali visoku temperaturu, suhi kašalj, upaljene udove i, u nekim slučajevima, glavobolju – svi simptomi koji su sada povezani s Covid-19, rekli su Latham i Wilson.

Način na koji su rudari liječeni – na primjer, s ventilacijom i raznim lijekovima, uključujući steroide, sredstvima za razrjeđivanje krvi i antibioticima – također podsjeća na liječenje pacijenata Covid-19 širom svijeta, rekli su.

Nakon provođenja više testova na hepatitis, dengue groznicu, pa čak i HIV, liječnik se savjetovao s raznim stručnjacima širom Kine, uključujući virologa Zhonga Nanshana, međunarodnog heroja koji je 2003. upravljao SARS-om i koji se smatra najvećim znanstvenikom u zemlji. “Daljinski susret sa Zhong Nanshanom je značajan”, rekli su Latham i Wilson. “To podrazumijeva da su bolesti šestorice rudara bile vrlo zabrinjavajuće i, drugo, da se koronavirus sličan SARS-u smatrao vjerojatnim uzrokom.”

Latham i Wilson vjeruju da se virus – jednom unutar rudara – “razvio” u SARS CoV-2, “neobično patogeni koronavirus vrlo prilagođen ljudima”, a uzorci su nekako pobjegli iz laboratorija prošle godine, lansirajući ono što je preraslo u pandemiju koronavirusa. Iako su znanstvenici iz laboratorija Wuhan prikupili uzorke koronavirusa od šišmiša u istom rudniku, oni su propustili vezu iz 2012. godine, rekao je Latham za The Post.

RPŽ/Dnevnik.hr