UEFA odlučila: Europsko nogometno prvenstvo odgađa se za 2021. godine

euro 2020_1

U 13 sati je održana video konferencije čelnika UEFA-e s vodećim ljudima svih 55 nogometnih saveza iz Europe te članovima Izvršnog odbora UEFA-e.

Prije toga predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i glavni tajnik Theodore Theodoridis održali su prvu, ali vrlo bitnu video konferenciju s predstavnicima ECA-e, europske klupske asocijacije, nacionalnih liga i FIFProa, sindikata igrača.

Na tom summitu utanačen je prijedlog da se Europsko prvenstvo odgodi i odigra za godinu dana, točnije od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine, a da se nacionalna prvenstva, Liga prvaka i Europska liga završe odigravanjem kompletnog programa, bude li to ikako moguće jer danas nitko ne zna kad će se nogometna sezona nastaviti.

Kako prebacivanje Eura za 2021. godinu znači i nužno pomicanje termina brojnih natjecanja, UEFA će oformiti radno tijelo koje će napraviti nacrt novog kalendara. S tim zaključkom Čeferin i Theodoridis izašli su pred državne saveza i vlastiti Izvršni odbor. Ostaje da oni kažu podržavaju li taj plan.

Igranje Eura u lipnju i srpnju 2021. godine zahtjev je klubova, liga i igrača, nacionalna prvenstva su ima na prvom mjestu. Sljedećeg ljeta u lipnju na programu su Final-four Lige nacija od 2. do 6. lipnja, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Europsko prvenstvo U-21 od 9. do 26. lipnja u Mađarskoj i Sloveniji, Europsko prvenstvo nogometašica od 7. srpnja do 1. kolovoza u osam gradova s finalom na Wembleyju, kao i FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo od 17. lipnja do 4. srpnja u Kini. Za sve te događaje potrebno je naći druge termine. Kako je FIFA nadležna za izradu međunarodnog kalendara i ona se na kraju s time mora složiti.

Kao opcija u UEFA-e se ozbiljno proteklih dana spominjalo i da se Euro ipak igra 2020. godine, ali u studenom i prosincu, međutim klubovi i Lige to nisu prihvatili, njihov je stav da to bude 2021. godine, pišu Sportske novosti.

RPŽ/SN/D