U Žepču svečano proslavljen Sv. Anto

Blagdan Sv. Ante Padovanskog svečano je 13. lipnja proslavljen u istoimenoj župi u Žepču uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Središnje misno slavlje predslavio je mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, izvijestio je portal Nedjelja.ba.

Na tri svete mise okupilo se nekoliko tisuća vjernika. Najviše ih je bilo za središnju sv. misu na kojoj uz mons. Ćosića koncelebriralo 15-ak svećenika. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je župnik i dekan Žepačkog dekanata preč. Predrag Stojčević, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog broja vjernika. „Nakon pandemije koronavirusa kada je naša crkva bila prazna, radost mi je vidjeti vas danas u ovako lijepo broju“, poručio je župnik.

U prigodnoj propovijedi mons. Ćosić je najprije ukratko podsjetio kako je Sv. Anto umro u dobi od 36 godina i da ga je papa Leon XII. nazvao „svecem cijeloga svijeta“ te da ga je dojmilo mučeništvo petorice franjevaca u Maroku. „Stoga, dragi vjerniče, koji si po tko zna koji put došao Sv. Anti danas posebno moli da te dobri i dragi Bog, po njegovu zagovoru, potakne slušati, živjeti i činiti evanđelje onako kako ti svaki dan biva naviješteno: cjelovito, radosno. Moli ga da ti pomogne čeznuti, tražiti i pronaći Božju mudrost: tako živi da budeš mudar u Bogu i sve ćeš drugo dobiti od Boga, besplatno“, poručio je propovjednik te je zaključio: „Neka Bog, po zagovoru Sv. Ante, zahvati u vaša srca i obasja vas svjetlom vjere kako biste i vi, prosvijetljeni Božjom mudrošću svojim životom mogli Božju slavu pronositi svijetom.“

Na kraju je župnik Stojčević zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi patrona te je uputio imendansku čestitku svima koji nose Antino ime.

Vrijedi podsjetiti kako su se župljani župe Žepče za patron pripremali miasma kroz 13 utoraka te misama trodnevnicama koje su predslavili: don David Trujillo, don Branko Bendra i don Dražen Kustura.

RPŽ/Nedjelja.ba