Trumpova objava: Washington istražuje je li virus nastao u laboratoriju u Wuhanu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je jučer da Washington pokušava otkriti je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu, a državni tajnik Mike Pompeo poručio je da Peking treba “iznijeti na vidjelo” sve što zna.

Izvor virusa još uvijek je misterij. Fox News objavio je jučer da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, ali ne kao biološko oružje, već da Kina pokaže SAD-u da imaju jednake ili bolje sposobnosti za identificiranje virusa i borbu protiv njih.

Ovo izvješće, a i neka druga, sugeriraju da se zbog niskih sigurnosnih standarda u laboratoriju u Wuhanu netko zarazio i pojavio na mokroj tržnici s koje se virus počeo širiti.

Trump je na konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da je upoznat s tim izvješćima. “Radimo vrlo temeljit pregled te grozne situacije”, rekao je.

Nije htio otkriti što je o tome rekao u razgovoru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

“Ne želim govoriti o tome što sam mu rekao o laboratoriju. Ne želim govoriti o tome, trenutno nije prikladno.” Institut za virologiju u Wuhanu još je u veljači odbacio glasine da je virus nastao u jednom od njihovih laboratorija.

Pompeo je u intervjuu za Fox News rekao da “znamo da je virus potekao iz Wuhana u Kini” te da je Institut za virologiju udaljen tek nekoliko kilometara od mokre tržnice.

“Kineska vlada se zaista treba otvoriti i objasniti kako se ovaj virus zapravo širi”, rekao je Pompeo.  “Kineska vlada mora to iznijeti na vidjelo.”

Šira znanstvena zajednica navodi da Sars-CoV-2 potječe od šišmiša.  Trump i drugi dužnosnici izrazili su sumnju u broj mrtvih u Kini, njih oko 3000, dok je u SAD-u umrlo više od 20.000 ljudi i brojka još raste. 

Jučer  je rekao da SAD ima više slučajeva jer “više o tome izvještava”.  “Vjerujete li zaista tim brojkama u ogromnoj zemlji Kini i da imaju pouzdan broj zaraženih i mrtvih, vjeruje li itko u to?”, upitao je Trump.

RPŽ/D/H