Tragedija kod Zadra: Poginula dva vojna pilota

Istraga bi trebala otkriti uzrok pada vojnog zrakoplova u kojemu su poginula dvojica vojnih pilota – natporučnik Marko Novković i kadet poručnik Luka Jagatić. Trenažni zrakoplov HRZ-a Zlin pao je jučer poslijepodne u Biljanima Donjim pokraj Zemunika, tijekom redovite obuke. Ministar Damir Krstičević zbog toga je podnio ostavku na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade.  O njoj će razgovarati danas s premijerom Plenkovićem.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao da su Plenković i Krstičević razgovarali nakon zrakoplovne nesreće. – Poznavajući emotivnost kolege Krstičevića, ali i znajući da u ovom trenutku nema nikakvog razloga za takav njegov korak, nema tu njegove odgovornosti, sutra (u petak, op.a.) će se dogoditi sastanak. Premijer Plenković i gospodin Krstičević sjest će za stol i nakon toga bit ćemo, siguran sam, pravovremeno izvješćeni o konačnoj odluci, rekao je.

”Danas sam imao čast biti na letačkom ručku s kolegom Markom, prije samog letenja. Nevjerojatno što ti je život. Toliko godina ništa, i onda sad u ovoj godini već četvorica kolega kojih više nema. Zapitaš se da li je to moguće i zapitaš se zašto? Ovo je životni poziv koji sa sobom jednostavno nosi velike rizike posla, i to valjda tako mora biti. Izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji mojih dvojice kolega”, napisao je  satnik Denis Smajo, kolega pilota Marka Novkovića.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje  usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, istaknuto je

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja.

“Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu “Krila Oluje” i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima “Krila Oluje”, kazao je Novković za RTL u travnju prošle godine.

Novković je sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

RPŽ/HRT/JL