Plenković: Raspuštanje Sabora 18. svibnja, izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je jučer da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja te je obavijestio predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12 srpnja.

Sve sastavnice parlamentarne većine odlučile su da predložimo raspuštanje Sabora u ponedjeljak, 18. svibnja, rekao je Plenković nakon sastanka predsjednika klubova i stranaka vladajuće koalicije na kojem se raspravljalo o raspuštanju ovog saziva Sabora i datumu održavanja parlamentarnih izbora. Plenković je dodao da ustavni rok ostavlja predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću mogućnost da se izbori održe 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja.

– Želimo, a osobito kao glavna stranka u ovoj koaliciji, nakon unutarstranačkih izbora i velikog povjerenja koje je dobilo novo vodstvo stranke, ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj, smatramo da je ovaj trenutak primjeren, rekao je Plenković, istaknuvši pozitivnu epidemiološku sliku.

Dodao je da je nakon sastanka razgovarao s Milanovićem. – Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu, rekao je Plenković.

Plenković je izrazio uvjerenje da će ponovno dobiti povjerenje građana.

Temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike raspisuje izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, a temeljem Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor od dana raspuštanja izbori se moraju održati u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana.

Dan provedbe izbora je neradni dan.

Predsjednik RH također saziva i prvo zasjedanje Sabora nakon održanih izbora.

RPŽ/Hina