Novalić o respiratorima: Nisam liječnik i ne razumijem se u to; Čavara: Postoje indicije da su umiješani visoki dužnosnici

Premijer FBiH Fadil Novalić komentirao je spornu nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna KM, kazavši da Vlada FBiH nije nikakva nabavna služba.

Uvoznik respiratora za Vladu bilo je Poljoprivredno gospodarstvo “Srebrena malina” iz Srebrenice, koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.
“Imamo preko 100 fondacija i organizacija s kojima radimo i u tom slučaju Federalna uprava Civilne zašite je nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada je ovlastila Civilnu zaštitu da to radi, i to je radila u par navrata već”, kazao je Novalić.

On je gostujući na FTV potvrdio da je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao tu odluku.
“Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Europi nabavili respiratore i ja se ponosim time, ali ako zaista postoje primjedbe istražni organi trebaju to riješiti”, kazao je Novalić.

Upitan je li svjestan ozbiljnosti situacije, jer je uvoznik tvrtka koja za to nije ovlaštena, Novalić je rekao da se ne mogu iznositi takve konstatacije i da se mora sačekati.
“Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne, nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati službenu informacije”, kazao je premijer FBiH, prenosi Klix.ba.
Na pitanje zna li kakve su respiratore kupili, Novalić je rekao da su to sve pitanja za Civilnu zaštitu.
“Do sada je potrošeno 23 milijuna KM, znači to je jedan konglomerat proizvoda koji su nabavljeni u organizaciji Civilne zaštite”, naveo je Novalić.

Što se tiče izjavi zamjenice premijera FBiH i Jelke Milićević koja je kazala da procedure nisu ispoštovane, Novalić je rekao: “Pozivam sve, ako postoji sumnja, neka se dopusti da se to istraže istražna tijela, imaju fakture i to se lako može ispitati, ja nisam liječnik i ne razumijem se u to”.
Prvih 80 respiratora od ukupno 100 koji su stigli iz Kine u subotu u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo dočekao je upravo premijer Fadil Novalić.U istragu nabavke 100 respiratora u FBiH uključila se i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja vrši odgovarajuće provjere u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Čavara: Postoje indicije da su u zloupotrebe u nabavci respiratora, kao i testera umiješani visoki dužnosnici

Na sličan način kao što su nabavljeni respiratori nabavljeni su i brisevi i testeri za koronavirus. I kad je ministrica Jelka (Miličević) tražila da se poštuju procedure onda je smijenjen federalni krizni stožer što može implicirati da su u ovaj slučaj umiješani i neki visokopozicionirani dužnosnici, izjavio je sinoć predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, komentirajući aferu nabavke respiratora, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Jučer se ispostavilo se da je za nabavku respiratora iz Kine proizvođaču malina iz Srebrenice, Hayatom tv voditelji Fikretu Hodžiću plaćeno 10, 5 milijuna maraka- 100 tisuća po respiratoru, 30 tisuća više nego što, kažu upućeni, koštaju najskuplji respiratori.
Otkrilo se da Hodžićeva tvrtka “FH Srebrena malina” nije registrirana za uvoz medicinske opreme, a da je dozvolu od Agencije za lijekove i medicinsku opremu na čijem je čelu kadar PDP-a, stranke s kojom SDA vara svoje koalicijske partnere SNSD i HDZ Aleksandar Zolak, dobila tek post festum, nakon što su respiratori uvezeni.

Zamjenica Federalnog premijera i ministrica financija FBiH Jelka Miličević jučer je, pak, izjavila kako nisu poštovane zakonske procedure pri nabavci respiratora, da nije bilo odluke federalnog stožera Civilne zaštite, niti suglasnosti Vlade FBiH.

Gostujuću u emisiji Iz prve ruke RTV Herceg Bosne predsjednik FBiH Marinko Čavara podsjetio je da je još prije tjedan dana, gostujući na jednoj televiziji, pozvao sve istražne organe jer je dobio određene informacije da nešto nije uredu s nabavkom respiratora, da istraže i tu nabavku i sve druge nabavke koje su rađene od proglašenja prirodne nesreće, 16. ožujka kako ni bi bilo zlouporaba.

-A očito da zlouporabe postoje jer nije normalno da poljoprivredno poduzeće nabavlja medicinsku opremu, kazao je Čavara.
On je dodao da je ovo jasan pokazatelj, kako i kad su se nabavljali brisevi i testeri za korona virus, da “postoji sustav iza, koji ima samo svoj interes, a ne javni interes ili interes države i na taj način se kriminalom i korupcijom ruši država”.

Čavara je rekao kako stalno zagovara i potiče sve da rade u okviru ustava i zakona.
-Istražni organi u ovom i svim prethodnim slučajevima moraju utvrditi činjenice i sve one koji su prekršili zakon sankcionirati, kazao je, uz ostalo, predsjednik FBiH Marinko Čavara.

U svojoj objavi na Instagramu Fikret Hodžić pozvao je Tužiteljstvo BiH da što prije počne raditi na slučaju “Srebrena malina” i da ispita svaki segment poslovanja od nastanka tvrtke.  – Ja, kao vlasnik i odgovorna osoba, spreman sam snositi posljedice za svaku neregularnost koju nalaže zakon, napisao je između ostalog Hodžić.

RPŽ/HMS/Pogled