Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić prenoćili u SIPA-i; na potezu Tužiteljstvo BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendirani ravnatelj FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić prenoćili su u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su jučer saslušani u vezi s događajima u aferi “Respiratori”, odnosno procesa kupovine 100 sumnjivih respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Problematizirane su činjenice da je medicinske aparate nabavila poljoprivredna tvrtka, da nije jasno tko je i zašto odlučio da se nabavi specifični model, kako se nabavka vršila, kako su se izdavale dozvole te kako se raspolagalo novcem građana FBiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine bi se u tijekku dana trebalo očitovati hoće li ijedan od njih biti tretiran kao osumnjičeni u spomenutom slučaju, izvijestio je portal Klix.ba.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik kompanije “Srebrena malina” uhićeni su sinoć nakon višesatnog saslušavanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), objavio je pak jutros Dnevni avaz.

Tužiteljstvo BiH je od preuzimanja predmeta izvršilo vještačenje respiratora, a u nalazu vještaka je utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne njege, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Također, po naredbi Tužiteljstva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije na više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave Civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedišta tvrtke “Srebrena malina” u Vogošći.

Računi tvrtke “Srebrena malina” su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendirala je 12. svibnja Solaka s mjesta ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite, ali je nastavio primati plaću.

RPŽ/Klix.ba/Dnevni avaz