Zapadnohercegovačka županija uvela neradnu nedjelju

Na području Zapadne Hercegovine, točnije, u Županiji Zapadnohercegovačkoj (ŽZH) u koju spadaju gradovi Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje i Grude – nedjelja je službeno neradni dan. To je potvrđeno službeno u utorak na stranicama resornog Ministarstva gospodarstva ŽZH, a odluku je Vlada donijela prošli petak na prijedlog resornog ministra Darija Sesara.

O neradnoj nedjelji u Hercegovini se ozbiljnije počelo pričati otkako su restrikcijama uzrokovanim koronavirusom bili ograničeni mnogi poslovni subjekti, a jedna nevladina organizacija je prije nekoliko mjeseci počela prikupljati i potpise peticije kako bi se zabranio rad nedjeljom.

Rijetke trgovine prehrambenom robom u Zapadnoj Hercegovini su do sada izbjegavale rad nedjeljom, a taj se trend počeo mijenjati prije nekoliko godina. Tako su mnoge trgovine vlastitim odlukama nedjelju učinile neradnom, a sada je ta odluka i formalizirana – za sve.

Vlasnici trgovina će imati prostor od mjesec dana da se prilagode novonastaloj situaciji, a iz odluke o neradnoj nedjelji izuzete su pekarske trgovine koje mogu raditi nedjeljom u vremenu od 07 do 10 sati.

Također, odluka se neće primijenjivati ni na benzinske crpke koje svoju djelatnost mogu nesmetano obavljati od 0 – 24.

RPŽ/Direktno.hr