Za poticanje proljetne sjetve ZDŽ općini Žepče odobrila 40.000 KM

Ministar šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojske županije Mirnes Bašić potpisao je jučer s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sporazume o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve na području ZDŽ-a. Iz proračuna ove županije za proljetnu sjetvu je izdvojeno 342.000 KM, a zajedno sa sredstvima FBiH i lokalnih zajednica, poljoprivrednicima je na raspolaganju oko 1,5 milijuna KM.

Općine i gradovi ranije su proveli javni poziv za dodjelu poticaja, a subvencionirat će se nabavka sjemenskog materijala, mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava za zasade silažnog i merkantilnog kukuruza, heljde, povrća i drugih poljoprivrednih kultura. Pravo na poticaj imaju ratari koji su upisani u registar klijenata, odnosno poljoprivrednih gazdinstava, a maksimalan iznos poticaja po aplikantu je 1.000 KM.

“Korisnici su dužni dostaviti lokalnim zajednicama dokaze o izvršenoj sjetvi i kupovini sadnog materijala, na osnovu čega će se vršiti isplata poticaja. Nakon što sporazume s resornim federalnim ministarstvom potpišu svi gradovi i općine ove županije, ovo ministarstvo će lokalnim zajednicama doznačiti odobrena sredstva s razine ZDŽ-a”, rekao je ministar Bašić.

Raspodjela sredstava iz proračuna ZDŽ izvršena je na osnovu broja zaprimljenih aplikacija. Visokom je odobreno 70.000 KM, Tešnju i Maglaju po 50.000, Žepču 40.000, Zenici 36.324, Usori 30.000, Kaknju i Doboj Jugu po 20.000, Zavidovićima 11.000, Brezi 8.580 i Olovu 6.000.

Podrška proljetnoj sjetvi je interventna mjera Vlade ZDŽ za pomoć poljoprivredi, a cilj je da se dodatno podstakne proizvodnja hrane za vlastite potrebe i tržište. Pored toga, poljoprivrednicima u ovoj županiji na raspolaganju je redovni program poticaja u iznosu od 3 milijuna KM.

RPŽ/Press služba ZDŽ