U SKB Mostar stiže 30.000 testova za koronavirus

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) na području FBiH, u Sarajevu je jučer (6. travnja ) održana 14. izvanredna sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević. Na današnjoj sjednici FŠCZ naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu 150.000 testova na korona virus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 90.000, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla 30.000 i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 30.000.

Drugom naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Sarajevske županije, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačke županije.

FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak bh. državljana koji ulaze u BiH na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristit će se ranije uspostavljeni šatorski koje su ppostavile Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Naređeno je provođenje obaveznog zdravstvenog pregleda osoba iz ove naredbe koje Federalni sanitarni inspektor upućuje u šatorski prostor za privremeni boravak do zdravstvenog radnika koji nakon obavljenog pregleda putnika predlaže mjere iz svoje nadležnosti (zdravstveni nadzor, izolacija, karantena). Ovom naredbom zadužuju se županijska ministarstva unutarnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih prostora na navedenim graničnim prelazima.