Spravlja guščju mast, lijek za bronhitis i astmu, čišćenje pluća

Pokraj ceste koja Sanski Most povezuje s Prijedorom, na lokalitetu Milin birt, nalazi se prostrano obiteljsko gospodarstvo Veroljuba Hrnjičeka na kojem se bavi uzgojem mnoštva peradi. Inače, Hrnjiček je rođeni Beograđanin, a životna sudbina i ljubav doveli su ga u dolinu Sane, piše Večernji list BiH.

Prije petnaestak godina upoznao sam suprugu Sanjanku i tada smo odlučili doći ovdje i živjeti od uzgoja peradi. Inače, to je još u djetinjstvu bila moja ljubav, tako da mi se ostvario životni san da spojim ugodno s korisnim – kaže Hrnjiček.

Dodaje kako se s vremenom udomaćio u ovome kraju, a susjedi i žitelji ga odmilja jednostavno zovu Bato.

Od peradi uzgajam više vrsta kokoši, purice, guske, patke, njorke, japanske prepelice, paune… Radim s inkubatorima, prodajem piliće, a ono što kupci najviše traže guščja je mast te konzumna i jaja japanskih prepelica. S vremenom sam postao prepoznatljiv pa su mi kupci ne samo s ovih prostora, već dolaze ljudi iz Prijedora, Banje Luke, Bihaća i brojnih drugih gradova – kaže on o zanimanju za njegove proizvode kupaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dodaje kako guščja mast liječi bronhitis, astmu i druge plućne bolesti te pročišćava dišne organe zbog čega je na cijeni kod kupaca. – Potražnja je velika jer sam na ovim prostorima jedini koji to proizvodi. Kupaca ima stalno, jer znaju da je to kod mene sve čisto i prirodno, tako da nemam nikakvih problema oko prodaje – dodaje ovaj peradar. Prema njegovim riječima, razne vrste peradi žive u skladu i savršenoj harmoniji premda ih karakterizira različito ponašanje. – Svaka vrsta ima svoje posebnosti, recimo, pauni su poznati kao narcisi i stalo im je da se stalno šepure i prave važni. Opet, patke su nevjerojatno privržene jedne drugima, baš kao i guske, a kod japanskih prepelica mužjaci su dominantni i često se sukobljavaju, nekada i do smrti – objašnjava Hrnjiček.

Ističe kako su jaja japanskih prepelica na glasu kao izrazito ljekovita i da se koriste za liječenje nakon srčanoga udara, za smanjenje kolesterola u krvi, liječenje čira, koriste ga i dijabetičari, a dobra su za tretman bronhijalne astme i kancerogenih bolesti. – Imaju jak sastav, utječu na imunitet, a odnedavno su se počela upotrebljavati i u kozmetičke svrhe. Od njih se spravljaju razni kozmetički preparati, potom proizvodi za jačanje kose, a često ih koriste i sportaši. Recimo, ujutro popiti pet jaja s medom i nekim sokom, to je prava energetska bomba. A utječu i na potenciju kod muškaraca te na bolje pamćenje kod djece – nabraja Hrnjiček.

Kad se radi o uzgoju peradi, ovaj vrijedni čovjek koji je svoje peradarsko carstvo stvorio u dolini Sane, kaže kako je svemu potrebno posvetiti puno vremena i pozornosti te dodaje kako se posao isplati i da se može pristojno zaraditi. – Svaki posao se isplati ako mu se posveti truda, vremena i ljubavi, a meni u svemu pomaže moja supruga. Zadovoljni smo i sretni i što čovjeku uopće više treba – filozofski zaključuje Hrnjiček.

RPŽ/Večernji list