Prosječna osoba provede 34 godine svog života pred ekranom

Istraživanje provedeno nad 2.000 Britanaca pokazalo je da oni godišnje provedu prosječno 4 866 sati pred računalom, mobitelom ili televizorom, a većina ih je pritom priznala da barem polovica tog vremena nije bila utrošena produktivno.

Do tri i pol sata dnevno provedu pred TV ekranima, barem četiri sata pred računalom i do dva i pol sata pred ekranom mobitela.

Čak 64 posto ispitanih priznalo je da ne znaju što bi radili da nemaju ekrana, posebno u posljednje vrijeme kroz  pandemiju koronavirusa.

Prosječnom Britancu ne prođe niti 20 minuta nakon buđenja prije nego što uzme ekran ispred sebe. Oko 17 posto njih izjavilo je da jednostavno ne mogu izdržati bez ekrana te da osjete tjeskobu ako nisu pored svojeg mobitela, piše tribun.hr.

Većinu vremena u prosjeku provede se pred računalom, nakon čega slijede mobiteli, tableti i TV ekrani.

Skoro 50 posto roditelja smatra da njihova djeca previše vremena provode pred ekranima, a petina je izjavila da ne znaju koja bi bila odgovarajuća mjera.

Dvije trećine ispitanih izjavilo je da se osjećaju dvolično upozoravajući djecu da se klone ekrana kad su i sami, zajedno s ostatkom ukućana, krivi za prekomjerno korištenje istih.

RPŽ/Nedjelja.ba