Preporuke ponašanja u tržnim centrima: Odvojeni ulaz i izlaz, 10 četvornih metara po osobi…

Tržni centri u FBiH od jutros otvaraju svoja vrata, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je povodom toga listu mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u takvim objektima.

Tržni centri, odnosno prostori u centrima kojima je bio zabranjen rad danas će početi raditi na osnovu jučerašnje odluke Federalnog stožera civilne zaštite, prenio je Klix.ba.

U nastavku pročitajte preporuke za sprečavanje infekcije u tržnim centrima:

– Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

– Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.

– Broj mušterija koje u isto vrijeme mogu biti unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

– Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

– Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora uz dodavanje više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

– Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

– Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih za sjedenje i odmor kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje.

– Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kojem će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

– Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko-rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetički saloni i sl.).

Preporuke za kupce

– Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

– Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

– Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje trgovačkih centara

– Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

– Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

– Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor i otežano disanje.

Detaljne preporuke za sve ustanove, objekte i djelatnosti možete pročitati na stranicama Ministarstva zdravstva FBiH i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

RPŽ/Večernji list