Nakon 32 godine Zvonko Bušić na slobodi

Zagreb – “Da su svi Hrvati sretni samo jedan posto kao ja danas, bili bismo jedan od najsretnijih naroda na svijetu”, rekao je Zvonko Bušić nakon svog povratka u Hrvatsku ispred tristotinjak okupljenih prijatelja i poznanika koji su ga 24.srpnja dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso.

Nakon 32 godine provedene u američkim zatvorima zbog otmice aviona, kojom je, sa suprugom i suradnicima, želio upozoriti na položaj Hrvatske u Jugoslaviji, i smrti policajca, u Hrvatsku se vratio Zvonko Bušić, najpoznatiji zatvorenik kojega je, među ostalima, došao pozdraviti i Dražen Budiša.

“Mene je obitelj Bušić prije godinu i pol dana imenovala za svog zastupnika (op., prema javnosti, a ne pravnog). Bio sam angažiran svih ovih godina u naporima da se Zvonko Bušić pusti iz američkih zatvora. No koliki je moj udjel u njegovu puštanju iz zatvora i ima li ga uopće, teško je govoriti. No najvažnije je da je čovjek izišao iz zatvora i da je sada u Hrvatskoj”, kazao je Dražen Budiša. Nije se želio osvrtati na komentare u kojima se tvrdi da je riječ o običnom teroristu, a ne domoljubu.

“Prije 32 godine Zvonko Bušić i njegova supruga te suradnici željeli su obavijestiti svijet o položaju Hrvatske u ondašnjoj državi. Učinili su to onako kako su mislili da je najbolje.

U toj akciji stradao je nevin čovjek, policajac Brian Murray, i oni su duboko žalili zbog te žrtve jer je nisu željeli. To je jednostavno bio splet nesretnih okolnosti”, kazao je Budiša.

“Želim naglasiti da je Zvonko Bušić izdržao kaznu s dignitetom, ali ostaje najvažnije pitanje što je s naručiteljima i ubojicama hrvatskih političkih emigranata? Protiv njih nije izrečena nijedna pravna presuda”, dodao je.

Uzbuđenje što je nakon 32 godine ponovno sa svojim suprugom nije krila ni Julienne Bušić. Kad se javila na mobitel, zamolila je za razumijevanje što još nije u stanju davati izjave.

“Treba mi je još malo vremena da zbrojim dojmove. Presretna sam, od uzbuđenja nismo mogli spavati cijelu noć, nego smo razgovarali”, rekla je. Nije željela otkriti gdje su se jučer nalazili ni kamo će dalje.

O dočeku Zvonka Bušića SDP je pak izdao priopćenje koje je potpisala Gordana Grbić: “Veličanje osoba koje su odslužile kaznu zbog terorizma kao nacionalnog heroja ne smije si dopustiti nijedna demokratska zemlja, a ni javna televizija kao što je to učinio HTV.”

Skupina hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem, Imoćaninom poznatim po nadimku Taik, 10.rujna 1976. otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke iznad Londona i Pariza u kojima je objašnjen hrvatski položaj u tadašnjoj Jugoslaviji i koji poziva na neovisnost Hrvatske.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku. Oni su prije otmice u jednome pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota proslijedili informacije o njoj.

Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian J. Murray.

Godine 1977. Zvonko Bušić osuđen je na doživotni zatvor s pravom na traženje pomilovanja nakon 30 godina. Godine 2006., nakon isteka 30 godina, komisija za pomilovanja odbila je njegov zahtjev i vraćen je u zatvor.

Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati.

Odgovori