Europska komisija daje BiH 7 milijuna eura za zdravstvo i 73, 5 milijuna za gospodarski oporavak

evropska-komisija-brisel

Europska komisija daje BiH 7 milijuna eura za zdravstvo i 73,5 milijuna za socio-ekonomski oporavak.

Europska komisija objavila je da će uputiti 38 milijuna eura kao pomoć zemljama Balkana povodom krize u vezi s virusom korona i da će izdvojiti 374 milijuna eura za gospodarski oporavak ove regije, priopćeno je iz Brisela.
Četiri milijuna eura će biti opredijeljeno za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, tri milijuna eura za Crnu Goru, do 15 milijuna za Srbiju i do pet milijuna eura za Kosovo. “Da bi olakšala gospodarski utjecaj virusa korona, EU će, pored toga, preusmjeriti sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć da bi pomogla u oporavku partnera iz zapadnog Balkana kratkoročno i srednjoročno“, navodi se u priopćenju.

Komisija će u tu svrhu mobilizirati 73,5 milijuna eura za gospodarski oporavak BiH, 46,7 milijuna za Albaniju, 50 milijuna za Crnu Goru, 62 za Sjevernu Makedoniju, 78,4 milijuna eura za Srbiju i do 63 milijuna eura za Kosovo.

“Ovo će uključiti podršku privatnom sektoru, povećanje socijalne zaštite uz posebnu pažnju za ranjive grupe, kao i za jačanje otpornosti u sektoru javnog zdravstva”, navodi se u priopćenju. 

RPŽ / Klix.ba