Dragan Kalinić opet može biti biran?

Sarajevo – Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerila je 18.srpnja za sudjelovanje na ovogodišnjim općinskim izborima i kandidature 12 kandidata koji su ranijim odlukama visokih predstavnika sankcionirani zabranom sudjelovanja na izborima i zabranom obavljanja stranačke dužnosti.

Njihove kandidature ovjerene su u skladu s Poglavljem 20 Izbornog zakona BiH, u kojem se navodi da će zabrana kandidiranja na izborima za sankcionirane dužnosnike važiti do 31.prosinca 2007. godine.

U ranijim konzultacijama s OHR–om sugerirano je da se, ako se na popisu pojave i te osobe, SIP obrati OHR–u za dodatnu potvrdu. Svi se kandidati trenutno u SIP–u vode kao ovjereni kandidati sve dok, eventualno, u OHR–u ne odluče suprotno, saznaje se u SIP.

Najzvučnije ime među ovih 12 dužnosnika jeste nekadašnji predsjednik SDS–a Dragan Kalinić. Njega je prije četiri godine i sa stranačke, a i s dužnosti predsjednika Narodne skupštine RS smijenio bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown uz još šezdesetak političara iz RS–a, a zbog nesuradnje s Haaškim tribunalom i pružanja podrške skrivanju ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Ostalih 11, ranije sankcioniranih, a sada u SIP–u ovjerenih kandidata su: Zoran Nikolić, Dragan Meter, Đorđe Umićević, Ivan Ivić, Svetozar Aćimović, Ivan Mandić, Kemal Terzić, Dragan Vučković, Ivan Ivić, Ljubomir Erić i Novak Gojković.

“Dopis trenutno razmatramo i odgovor SIP–u moći ćemo dati početkom idućeg tjedna– izjavio je glasnogovornik OHR–a Mario Brkić.

Odgovori