Cvjetnica

cvjetnica

Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U sljedećih osam dana slavit ćemo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Cvjetnica obilježava svečani Isusov ulazak u Jeruzalem kada mu je razdragani narod, zahvalan za njegov nauk i čudesa, put posipao cvijećem i mahao palminim grančicama. Činilo se da su ga shvatili i prihvatili, ali samo nekoliko dana kasnije to veliko isto mnoštvo priprema mu progon, uhićenje i patnju. Nakon veličanstvenog i svečanog pozdrava, sada slijedi novi pozdrav i zahtjev: “Raspni ga – S njim na križ!” Kako se brzo može preokrenuti to oduševljenje! Danas hvaljen, sutra prezren!

To nas opominje kako je prevrtljivo ljudsko srce. Zaboravili su njegova dobročinstva i tražili su da ga se raspne. Znajući sve to, Isus je ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.

Misa Cvjetnice, koja se slavi po našim crkvama, ove godine nažalost većinom bez naroda, zato ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu. Običaj je nositi ove grančice u svoje domove da bi nas podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom i život u milosti.

“Klanjam ti se Kriste i blagoslivljam te! Jer si svojim svetim križem svijet otkupio!”

RPŽ/HKM