BiH proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa!

telgetija 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na izvanrednoj sjednici donijelo odluku da se u Bosni i Hercegovini proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa – izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odluka je donesena u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, po kojem će se također aktivirati Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje kojim će predsjedavati Fahrudin Radončić.

Na ovaj način pojednostavile su se procedure te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s aktualnom situacijom u vezi koronavirusa, a nakon što su jučer entitetske vlade proglasile izvanrednu situaciju (Republike Srpska) i stanje nesreće (Federacija BiH).

– Nalazimo se na samom početku borbe u vezi koronavirusa, te pozivamo sve građane da djeluju u skladu s preporukama zdravstvenih institucija – poručio je Tegeltija dodajući da će najveći izazov biti izgradnja šatorskih naselja na graničnim prijelazima.

RPŽ/VL