Održan sastanak stožera CZ Žepče, potvrđen šesti slučaj koronavirusa s područja općine

Danas, 20.04.2020. godine, održana je peta po redu sjednica Općinskog stožera CZ Žepče kojoj su prisustvovali zapovjednik Stožera CZ Mato Zovko, ravnateljica Doma zdravlja Žepče dr. Ana Zlovečera Jukić, stručna suradnica za CZ Općine Žepče Blaženka Ramljak, načelnik PU Žepče Vinko Grlić, direktor Komunalnog poduzeća Žepče Mirko Šumić, ravnatelj Crvenog križa Žepče Marko Sinanović,  pomoćnici općinskog načelnika Brigita Lovrić, Ilija Barešić i Namik Maličbegović, te komunalno – sanitarni inspektor Općine Žepče Josip Tadić i predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović.

Općinski načelnik i Zapovjednik stožera je današnju temu sjednice usmjerio ka stanju gospodarstva na području naše općine. Izvijestio je kako je prema posljednjem podatku Porezne uprave Žepče ukupno 4 964 zaposlenih osoba, što za rezultat daje relativno dobru sliku gospodarskog stanja, kada je riječ o broju zaposlenih.  Još jednom je naveo kako žepačka poduzeća i dalje dobro funkcioniraju, te da se ugovoreni poslovi ne otkazuju.

Pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i financije Namik Maličbegović je već na prošlom sastanku izvjestio kako je evidencija subjekata kojima je naredbom obustavljen rad pripremljena, te da općina raspolaže svim relevantnim informacijama. Natječaj za poljoprivrednu sjetvu je u petak (17.04.2020.) zatvoren, te je u pripremi preliminarna lista za 312 poljoprivrednika koji ispunjavaju tražene uvjete. Također je izvjestio da do kraja mjeseca za djelatnosti kojima je zabranjen rad traje natječaj za subvencije pola najniže neto plaće za ožujak.

Ravnateljica Doma zdravlja Žepče se osvrnula na zdravstveno stanje građana vezano uz pandemiju COVID-19 u Žepču, za koju se može reći da je još uvijek pod kontrolom. Proteklog vikenda  je 30 osoba izašlo iz samoizolacije, dok je za nove 24  osobe određena, te je sada ukupno 288 osoba u samoizolaciji, a 551 osoba je izašla iz navedene mjere. U Žepču je do sada ukupno testirano 75 osoba, a kod 6 osoba je potvrđen koronavirus.

Načelnik PU Žepče Vinko Grlić je naveo kako su do sada izrađena ukupno 32 prekršajna naloga, većina od njih zbog nepoštivanja policijskog sata.

Pomoćnik općinskog načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić je konstatirao kako se školska godina privodi kraju.  Prema svim procjenama djeca se neće vraćati u školske klupe prije rujna, a ova školska godina će se završiti putem interneta i web aplikacija za komunikaciju. Vezano uz donesenu Uredbu o egzistencijalnoj naknadi za razvojačene branitelje ispod 57 godina, još jednom je naglasio da je to trajno braniteljsko pravo i da nije vremenski ograničen rok za podnošenja zahtjeva i zamolio one koji potpadaju pod ovu uredbu za stpljenje i razumijevanje, te da ne stvaraju gužve u institucijama i javnim ustanovama gdje prikupljaju potrebnu dokumentaciju.

Crveni križ Žepče je i dalje svakodnevno na terenu i dostupan svim građanima. Od početka pandemije do sada broji preko 800 intervencija, odnosno preko 500 građana je koristilo usluge CK.

Općinski stožer civilne zaštite Žepče je i na današnjem sastanku naglasio važnost dicipline, odgovornog ponašanja i pridržavanja svih propisanih mjera, te uputio poruku građanima da se pridržavaju donesenih mjera i ostanu kod kuće.

RPŽ