Alun Roberts špijun?

Haag – Zagreb – Alun Roberts, bivši glasnogovornik UN–ova sektora jug, odbacio je u srijedu na haškom suđenju trojici hrvatskih generala navode da je bio “na strani” pobunjenih Srba i ustvrdio da je svoj posao obavljao profesionalno i nepristrano. Branitelji generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača nastojali su dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka optužbe Robertsa, koji je u svojem ranijem iskazu optužio hrvatske snage za prekomjerno granatiranje Knina i zločine nakon Oluje u ljeto 1995. godine.

Branitelje je zanimalo kako je moguće da je za UN kao prevoditelj radio Predrag Šare, koji je priznao da je bio agent obavještajne službe tzv. krajine, a ranije je bio prevoditelj haškome optuženiku Ratku Mladiću. Roberts je rekao da je o tome obavijestio stožer UN–a u Zagrebu, ali je Šare i nakon toga nastavio raditi za snage UN–a u sektoru jug, kojem je pripadao Knin.

Sve dok mu branitelji nisu predočili relevantne dokumente, Roberts je tvrdio da nije znao da je riječ o bratu blizancu Nenada Šare, bivšem specijalcu tzv. krajine i Miloševićevom egzekutoru koji je prije godinu dana osobno srbijanskim policajcima pokazao mjesto gdje je ubijen nekadašnji srbijanski čelnik Ivan Stambolić.Potvrdio je da ga je za špijuniranje i pogrešno informiranje general Gotovina tužio nadređenim časnicima UN–a, kao i to da su ga hrvatske vlasti smatrale bliskim tzv. krajinskim vlastima.

Roberts ne vidi ništa sporno ni u činjenici da osim u New Yorku živi i u Banjoj Luci. Imam prijatelje po cijelom Balkanu… Nije važno gdje radite, vaš profesionalizam ostaje s vama, rekao je Roberst.

Odgovori