ZDŽ: Za travanj subvencije i auto-školama

Ekonomsko socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojske županije na jučerašnjoj 22. sjednici analiziralo je realizaciju interventnih mjera Vlade ZDŽ za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u gospodarstvu, s težištem na završenom natječaju za dodjelu subvencije dijela plaće za ožujak gospodarskim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog stožera Civilne zaštite i Kriznog stožera FBiH, a na koji je pristiglo 2.000 prijava fizičkih i pravnih osoba.

Prekjučer je donesena prva odluka o odobravanju sredstava prvoj skupini podnositelja zahtjeva kojima će za mjesec ožujak biti isplaćena subvencija u visini 50 posto minimalne plaće za taj mjesec, a nova u nizu odluka o odobravanju subvencije bit će donesena već u petak. Planirano je da se idućeg tjedna raspiše javni poziv za isplatu punog iznos minimalne plaće za mjesec travanj.

“Dogovorili smo se da javni poziv za travanj dodatno modificiramo na način da poslovni subjekti dobiju određena grant sredstva za financiranje plaće, ali da oni koji su već isplatili plaću za travanj to dokažu, a oni koji nisu isplatili plaću da u roku od osam dana opravdaju sredstva. To će ubrzati proces isplate, a s druge strane ćemo doći do brzih rješenja”, rekao je premijer Mirza Ganić, dodajući da je dogovoreno da se korištenje subvencije za travanj omogući i auto-školama s obzirom da je naknadno, nakon konzultacija s FUCZ, utvrđeno da je i njima bio zabranjen rad.

Ministar gospodarstva Zlatko Jelić potvrdio je da pravne i fizičke osobe kojima je odobrena subvencija za ožujak neće morati dostavljati novu dokumentaciju za travanj, nego će biti dužni podnijeti samo zahtjev za odobravanje subvencije.

“Uvjet za dodjelu subvencije je da subjekti nisu otpuštali radnike u periodu od 29. 2. do 30. 4. te da su izmirili doprinose zaključno sa 29. 2. ove godine. Ostali smo pri tome da će ministarstvo službenim putem nastaviti provjeravati podatke kod Porezne uprave i Uprave za neizravno oporezivanje, tako da nećemo financijski opteretiti pravne i fizičke osobe”, rekao je Jelić.

Socijalni partneri pozitivno su ocijenili dosadašnje interventne mjere Ministarstva gospodarstva i Vlade ZDŽ te su istaknuli važnost postupanja u skladu s važećim zakonskim propisima.

ESV ZDŽ očekuje od lokalnih zajednica da se uključe u kreiranje programa podrške gospodarstvu jer je evidentno da su dosadašnje mjere nedovoljne ili ih uopće nisu poduzimale, tako što će pomoći znatno manjem broju subjekata uslužnih djelatnosti, obrtnika i zanatlija, koji nisu obuhvaćeni mjerama viših razina vlasti zbog neispunjavanja definiranih kriterija.

Ministarstvo gospodarstva je zaduženo da osmisli novi program poticaja u skladu s mogućnostima, a kako bi se pružila i dodatna podrška gospodarstvu u ovoj županiji.

RPŽ/Press služba ZDŽ