Uskoro otvaranje tržnih centara u Federaciji

U Federaciji Bosne i Hercegovine povoljna je epidemiološka situacija, čemu svjedoči mali broj novih slučajeva koronavirusa, ali i dalje postoji prijetnja širenja ove zaraze, upozorili su iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Također, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, najavljeno je da bi tržni centri uskoro mogli biti otvoreni.

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 339 uzoraka, od čega su tri nova pozitivna na Covid-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji.

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je da se građani i dalje moraju pridržavati osobnih mjera zaštite od koronavirusa.

Na pitanje novinara kada se očekuje otvorenje trgovačkih centara, Peršić je kazao da će to biti uskoro.

Stav Federalnog stožera Civilne zaštite je da ublažavanje mjera ide u tri faze, podsjetio je Peršić, naglasivši da krajem ovog mjeseca predstoji treća faza.

– Ona obuhvaća i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni stožer Civilne zaštite i ovog tjedna očekujemo sjednicu. Prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli rad u tržnim centrima uz provođenje epidemioloških mjera – rekao je Peršić.

Do sada je u FBiH testirano ukupno 34.941 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 1.025. U FBiH je oporavljeno ukupno 914 pacijenata, što znači da su trenutnu aktivna 73 slučaja. Ukupan broj preminulih je 38.

RPŽ/F/K