Trump objavio: ‘Ovo je povijesna odluka u borbi protiv kineskog virusa’

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da je američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) odobrila uporabu krvne plazme pacijenata oporavljenih od novog koronavirusa kao terapiju za liječenje koronavirusa, takozvanog “kineskog virusa”.

Trump je govorio o odobrenom tretmanu tijekom konferencije za medije u Bijeloj kući u nedjelju navečer.

“Ovo je moćna terapija koja transfuzijom prenosi vrlo, vrlo jaka antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi se pomoglo u liječenju pacijenata koji se bore sa trenutnom infekcijom”, napisao je Trump. “Taj tretman imao je nevjerovatnu stopu uspjeha.”

Ovim liječenjem uzima se konvalescentna plazma iz krvi koju su dali pacijenti koji su se oporavili od koronavirusa.

Infuzijom plazme bogate antitijelima protiv novog koronavirusa, dobivene iz krvi pacijenata koji su se oporavili od te bolesti, nadanja su bila da ona može potaknuti imunološki sustav zaraženih pacijenata na stvaranje vlastitih antitijela u borbi protiv te bolesti.

“Današnja odluka će dramatično proširiti dostupnost ovoj terapiji”, poručio je Trump na izvanrednoj press konferenciji i dodao da je riječ o doista “povijesnoj objavi”.

“FDA je doista napravio iskorak, posebice posljednjih dana kako bi omogućio ovo”, rekao je Trump.

FDA je u priopćenju pojasnila da je razumno vjerovati da je COVID-19 konvalescentna plazma možda učinkovita u smanjivanju težine i dužine COVID-19 bolesti kod nekih pacijenata. Na to su dodali da je potencijalna dobrobit od te terapije puno veća od potencijalnih rizika njezinog korištenja.

Predsjednik Trump je zahvalio administratoru FDA, dr. Stevenu Hahnu, na pomoći u vođenju projekta.

Hahn je rekao da je program za prošireni pristup rekonvalescentnoj plazmi pokrenut u klinici Mayo u travnju i da je preko 70 000 ljudi dobilo pristup liječenju.

Hahn je rekao da su znanstvenici na FDA procjenili i podatke iz programa i preko desetak objavljenih studija prije nego što su odobrili liječenje.

On je dodao da bi svi koji se oporavljaju od Covid-19 trebali davati krv.

“Ako ste se oporavili od Covid-19, molim vas, donirajte, mogli biste spasiti život”, rekao je.

RPŽ/H/N