RS ukinula izvanredno stanje, nema više ni policijskog sata

Parlament Republike Srpske ukinuo je jučer izvanredno stanje koje je u tom entitetu uvedeno prije gotovo dva mjeseca s obrazloženjem kako će to pomoći sprječavanju širenja epidemije prouzročene koronavirusom.

Odluka o ukidanju izvanrednog stanja znači i ukidanje policijskog sata koji je od 28. ožujka neprestano bio na snazi svake noći, a povremeno je produžavan i na dane vikenda kako bi se na minimum smanjilo kretanje ljudi, prenosi Hina.

Tijekom izvanrednog stanja sva vlast bila je u rukama predsjednice RS Željke Cvijanović, koja je mogla donositi uredbe sa zakonskom snagom dok je parlament bio suspendiran.

Ona je jučer na sjednici entitetskog parlamenta ustvrdila kako je izvanredno stanje bilo nužno radi brzog odgovora na izazove krize, a oporbi je poručila kako bi oni svojim primjedbama samo bespotrebno usporavali vlast koja je morala odlučno reagirati.

Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik inzistirali su na uvođenju najstrožih restriktivnih mjera u cijeloj regiji, uključujući tu višetjedne karantene za sve povratnike iz inozemstva, no broj zaraženih koronavirusom u RS redovito je bio veći nego u Federaciji BiH. Banja Luka je ujedno najveće žarište zaraze jer je tamo identificirana četvrtina od ukupno 2300 zaraženih u cijeloj BiH.

Federacija BiH nikada nije proglasila izvanredno stanje. U tom je entitetu proglašeno stanje prirodne nesreće pa je parlament Federacije BiH nastavio funkcionirati, a ista je mjera svo vrijeme epidemije vrijedila i na državnoj razini.

RPŽ/Hina