Preko 100 sportaša u Pekingu

Plasmanom košarkaške reprezentacije u Peking, hrvatski sport će na 29. OI biti zastupljen s rekordnim brojem olimpijaca otkad je državne samostalnosti. Uz to, prvi put u olimpijskoj povijesti Lijepe naše ta brojka je veća od 100 sportaša.

Atenski pothvat košarkaša imao je za posljedicu rušenje dvaju rekorda hrvatskog olimpizma. Budući da su ostali posljednji hrvatski predstavnici kolektivnih sportova u borbi za olimpijsku vizu, Repešini izabranici su sa 12 olimpijaca ne samo premašili čarobnu brojku 100, nego su postali i 15. sportska disciplina u kojoj će Hrvatska imati predstavnika na OI, premašivši dosad tri puta zastupljenu brojku – 14 sportova.

Podsjetimo, prije Pekinga rekordan broj hrvatskih olimpijaca nastupio je na OI u Sydneyju 2000. (91 sportaš u 14 sportova), a četiri godine kasnije, u Ateni, je bilo deset olimpijaca manje.

U Atlanti je bilo također “jako” izaslanstvo, s obzirom na to da je Hrvatska imala, kao i sada, tri reprezentacije iz muških kolektivnih sportova – rukomet, vaterpolo i košarku. Barcelonu, koja je bila početak hrvatskoga olimpijskog sna, debitantski nastup na ljetnim OI, zbog te činjenice možda i nije uputno uspoređivati s kasnijim Igrama.

Tadašnjih 39 sportaša uistinu se čini malom brojkom (u odnosu na Peking), ali tada neprocjenjivo važnom za mladu državu. Važno je napomenuti da spomenuta brojka hrvatskih olimpijaca za Peking nije konačna.

Osim nepoznanica oko nastupa tenisača Ivana Ljubičića, upravo ponedjeljak odlučuje o olimpijskoj vizi divljevodaškog slalomaša Dinka Mulića. Također, zaključna brojka naših atletičara u Pekingu bit će poznata 23.srpnja.

Od oko 190 članova hrvatskoga olimpijskog izaslanstva u Pekingu, nastupit će više od 100 sportaša u 15 sportova: atletika 8, biciklizam 3, boks 2, gimnastika 2, jedrenje 10, kajak–kanu 2, košarka 12, plivanje 15, rukomet 14, stolni tenis 6, streljaštvo 4, tae kwon do 2, tenis 4, vaterpolo 13, veslanje 4 (rukomet i tenis imaju pravo na po jednog zamjenskog odnosno pričuvnog sportaša).

Odgovori