Jutros je počela berba grožđa u žepačkom kraju. S berbom se krenulo u vinogradima u vlasništvu Vinarije Povratak ali i u privatnim vinogradima. Prve su na redu sorte Müller-Thurgau, Traminac i Pinot sivi. Ove godine, na 35 lokacija u žepečkom kraju, ukupne površine 17 hektara, bere se 11 sorti grožđa a krajem tjedna na red će doći Istarska malvazija. Bit će to prva berba ove sorte grožđa u Žepču.
Obzirom na vremenske uvjete koji su vladali tijekom proljeća i ljeta, prinosi su više nego zadovoljavajući, a iznimnim trudom vinogradara uspjela se postići i zavidna kvaliteta grožđa. Uz povoljan omjer kiselina, udio šećera, ovisno o sorti i lokaciji, kreće se u rasponu od 17 do 21 po Babou.
Za subotu 15. rujma Vinarija Povratak planira organizirati proslavu ovogodišnje berbe.
Postaja.ba (A.J.)