Osam odličja s državnog prvenstva

Na sedmom državnom prvenstvu BiH u kajaku na mirnim vodama koje je prošlog vikenda održano u Zvorniku kajakaši Kajak–kanu kluba “550” Žepče osvojili su 5 srebrenih i 3 brončane medalje.

U seniorskoj konkurencija Elizabeta Gaga Šupuković osvojila je dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Njezin brat Ivan Šupuković u iznimno jakoj muškoj seniorskoj konkurenciji osvojio je broncu na 1000 metara te je sudjelovao u finale na 200 metara.

U ostalim kategorijama medalje su osvojili Marina Šupuković (dvije medalje), Tea Matijević i Andrea Šumić.

U tri najmlađe kategorija žepački kajakaši su zauzeli treće mjesto, a u ukupnom poretku od devet klubova su bili šesti. Puno entuzijazma i volonterstva prisutno je u ovom klubu koji je po postignutim rezultatima u samo nekoliko mjeseci svog postojanja pravi raritet.

Predsjednik kluba, trener i natjecatelj Ivan Šupuković u razgovoru za Radiopostaju Žepče osvrnuo se na povijest ovog najmlađeg žepačkog sportskog kolektiva. Mnogi ne znaju da je ovaj momak iz Fojnice kraj Maglaja trebao biti sudionik na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni, ali zbog raznoraznih okolnosti, na koje Ivan nije mogao utjecati, na te OI ipak nije otišao.

“Ovim sportom se bavim od 1997. godine. Od 2000. godine sam bio član Kajak–kanu kluba Natron iz Maglaja. Taj klub sam napustio prije dvije i pol godine. Potom slijedi dvije i pol godine stanke. Kajak–kanu klub 550 osnivamo 3.travnja ove godine. Izuzetno smo mlad klub. Imamo tek dva mjeseca intezivnog treninga. Mogu reći da su naša djeca više preveslala sada na Zvorničkom jezeru, nego tijekom tog vremena. U klubu imamo 20–tak članova, a njih 17 se natjecalo u Zvorniku. Klub je smješten u podrumu Lovačkog doma. Trenutno imamo jednu kratku stazu od 200 metara, ali nadamo se da ćemo uskoro na bosni urediti stazu bar od 800 metara”, govori nam Ivan.

“U kajak–kanu sportu se natječe u sljedećim kategorijama: od 10 do 12 godina mlađi kadeti, 13 i 14 godina kadeti, 15 i 16 godina mlađi juniori, 17 i 18 godina juniori te su svi ostali seniori. Natječe se na dionicama od 200, 500 i 1000 metara u jednosjedima, dvosjedima i četverosjedima. Zavisno od materijala, tipa, nosivosti i proizvođača različite su i cijene čamaca. Jedan prosječni košta oko 650 eura”, u kratkim crtama nas obavještava Ivan.

Tajnik kluba Mirko Matijević je kazao da su na natjecanje u Zvorniku došli s ciljem sudjelovanja i učenja. Odličjima se nisu nadali. “Na natjecanju, koje ne može dobiti pohvale u segmentu organizacije, imali smo 17 sudionika. Obavili smo i visinske pripreme na Blidinjskom jezeru priej toga. Elizabeta i Ivan su postigli odlične rezultate u seniorskoj konkurenciji iako su imali dugačke prekide u bavljenju ovim sportom. U tri najmlađe kategorije smo zauzeli treće mjesto i očekujemo da će idućih godina stići naši pravi rezultati. Zahvaljujemo se i svim našim sponzorima, osobito Općini. Potrebno je u budućnosti nabaviti i jedan vrhunski čamac čija cijena je oko 3.000 eura. Želimo također nabaviti i jedan kanu, kojeg zasad nemamo u našem klubu. Kajaci koje imamo su prilično stari, neki možda i više od 20 godina. Ali mi se ne žalimo.”

Inače, najjači kajak–kanu klub na području BiH se nalazi u Brčkom.

Ivan nam je kazao da se u klub mogu učlaniti svi zainteresirani bez obzira znaju li plivati ili ne. “Najmlađa kategorija u natjecateljskom dijelu je ona mlađih kadeta, ali djeca mogu započeti i ranije. Najljepše u tom sportu je činjenica da je to zdrav sport koji donosi mnogo putovanja, upoznavanja ljudi i vremena provedenog u prirodi”, ističe Ivan.

U idućim tjednima žepački kajakaši su pozvani na međunarodnu regatu u Brčkom, a kao gledatelji bi trebali otputovati na prvenstvo RH.

Odgovori