Olsavszky: Stanje epidemije prouzročene koronavirusom u BiH je stabilno

Stanje epidemije prouzročene koronavirusom u Bosni i Hercegovini je stabilno, što pokazuje činjenica da se postupno izravnava krivulja koja pokazuje rast broja zaraženih, izjavio je danas Victor Olsavszky, voditelj ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u toj zemlji.

– Krivulja se izravnava i smatramo da su uvedene mjere učinkovite – rekao je Olsavszky na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci dodajući kako su poduzete mjere osigurale funkcioniranje zdravstvenog sustava.

U BiH je do danas potvrđeno više od 1330 slučajeva zaraze koronavirusom te 51 smrtni slučaj koji se može povezati sa zarazom, a posljednji preminuli je 61-godišnji muškarac koji je umro u Sarajevu na Klinici za plućne bolesti gdje je bio gotovo tri tjedna u teškom stanju i na respiratoru.

Od 17. travnja krivulja rasta broja zaraženih postupno se stabilizira jer se dnevno u prosjeku bilježi do tridesetak novih slučajeva.

Oslavszky je rekao kako je za BiH za predstojeće razdoblje najizgledniji model po kojemu se zaraza prenosi u valovima, no uz transmisiju koja je na niskoj razini.

Voditelj ureda WHO izjavio je kako je u postojećim okolnostima važno nastaviti kontinuirano testiranje kako bi se kontroliralo širenje zaraze i pravodobno reagiralo u slučaju pojave novih žarišta, ali je istaknuo kako je trajno rješenje jedino pronalazak cjepiva i masovna imunizacija.

– Nadam se da ćemo (cjepivo) razviti u znatno kraćem razdoblju od uobičajenog, odnosno za godinu – zaključio je Oslavszky.

RPŽ/HINA