Održana 35. sjednica Općinskog vijeća Žepče

Na službenim općinskim stranicama objavljeno je izviješće o održanoj sjednici Općinskog vijeća koje prenosimo u cijelosti:

“Dana 28. 05. 2020. godine održana je 35. redovita sjednica OV Žepče,  u kino dvorani Doma kulture sa sljedećim Dnevnim redom:

Periodično izvješće Proračuna općine Žepče za period 1.1.-31.3.2020.godine

2.Prijedlog Odluke o izmjeni općinskih propisa u cilju osiguranja pomoći gospodarstvenicima općine Žepče za ublažavanje posljedica nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa

3.Izvješće o radu JP Komunalno d.o.o. za 2019.god. i plan rada za 2020.god.

4.Izvješće o radu JU Centar za socijalni rad Žepče za 2019.godinu

5.Izvješće o radu i poslovanju JU Dom kulture Žepče za 2019.godinu

6.zvješće o radu JU Opća biblioteka Žepče za razdoblje od 01.01. do 31.12.2019.godine

7.Prijedlog plana upisa učenika u srednje škole za školsku 2020/2021.godinu

8.Prijedlog Odluke o kriterijima rangiranja investicionih projekata za izradu Programa kapitalnih investicija općine Žepče

9.Prijedlog Odluke o načinu i proceduri ažuriranja Programa kapitalnih investicija općine Žepče

10.Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Službi za gospodarstvo i financije Općine Žepče za prikupljanje, kompletiranje i preliminarno analiziranje podnesenih prijedloga za investiranje u svrhu ispunjavanja osnovnih kriterija

11.Prijedlog Odluke o usvajanju parcijalne izmjene Regulacionog plana grada Žepče po zahtjevu Senade (Muharem) Mufti

12.Prijedlog Odluke o usvajanju parcijalne izmjene Regulacionog plana grada Žepče po zahtjevu Maje (Duško) Spajić i dr.

S 23 prisutna vijećnika, predsjedatelj OV Žepče je otvorio sjednicu, te vijećnicima dao riječ za podnošenje inicijativa.

Vijećnica i ravnateljica Doma zdravlja Žepče dr. Ana Zlovečera Jukić je vijećnike izvijestila o epidemiološkom stanju u Žepču izazvanom pojavom virusa COVID 19, koji se odnosi na zdravstveno stanje građana. Doktorica je navela kako se za Općinu Žepče može reći da se s pandemijom koronavirusa bori više nego uspješno, budući da su od ukupno 24 oboljele osobe od koronavirusa, 22 osobe izliječene, a žarište  u Maglaju je u potpunosti zatvoreno. Ukupno je 1160 osoba prošlo kroz zdravstveni nadzor, a više nema osoba kojima je određena samoizolacija.

Nakon Informacije o zdravstvenom stanju građana, podnesene su još četiri inicijative od strane vijećnika SDP-a. Od toga su se dvije odnosile na uređenje infrastrukture, prva na problem uključenja na glavnu cestu u MZ Golubinja, druga na asfaltiranje Omladinske ulice kraj pomoćnog terena NK Žepče. Treća inicijativa je bila prijedlog za nagradu volonterima Crvenog križa koji su radili tijekom cijelog razdoblja pandemije i četvrta inicijativa o izradi Izvješća o radu svakog vijećnika pojedinačno za proteklo mandatno razdoblje.

Nakon inicijativa, Zapisnik prethodne sjednice je jednoglasno usvojen, a predloženi dnevni red 35. redovite sjednice s 21 glasom za. Prva točka dnevnog reda Periodično izvješće Proračuna općine Žepče za period 1. 1.-31. 3. 2020.godine je usvojena većinom glasova.

Drugu točka dnevnog reda je bila Prijedlog Odluke o izmjeni općinskih propisa u cilju osiguranja pomoći gospodarstvenicima općine Žepče za ublažavanje posljedica nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa kojom se sva poduzeća i obrti s područja općine kojima je zabranjen rad tijekom proteklih 2 mjeseca oslobađaju općinskih pristojbi u visini od 100%, odnosno općinskih naknada (komunalne naknade, vatrogasne naknade i komunalne takse) na godišnjoj razini.

Općinski načelnik je obrazložio drugu točku dnevnog reda, te  konstatirao kako je na prvom mjestu zdravlje i sigurnost građana, a odmah nakon toga prioritet je gospodarstvo, te da će Općina Žepče s ciljem saniranja posljedica koronavirusa u gospodarstvu, učiniti koliko god to prilike dopuštaju.  Prema Izvješću Službe za gospodarstvo i financije, ovom odlukom općinskih nameta bit će oslobođena 142 obrta i 101 gospodarsko društvo.

Prema podatcima Biroa rada Žepče od početka pandemije koronavirusa, zaključno s današnjim danom, na burzu rada prijavilo se 277 osoba radi prekida radnog odnosa. S druge strane u istom razdoblju Biro rada Žepče bilježi 101 novozaposlenu osobu, najviše u proizvodnim djelatnostima, najvećim dijelom zbog preorijentacije i povećanja proizvodnje zaštitne opreme.

Općina Žepče se veoma uspješno nosi u borbi protiv koronavirusa na čemu je općinski načelnik osobito zahvalio svim zdravstvenim radnicima, trgovcima, policijskim službenicima na predanom radu, ali i svim građanima Općine Žepče na pridržavanju donesenih mjera.

Sve ostale točke dnevnog reda su do kraja sjednice usvojene,” kaže se u ovom izviješću.

RPŽ/OŽ