Najveće klimatske promjene

Washington – Od rađanja ljudske civilizacije prije pet tisuća godina najveće klimatske promjene dogodile su se u zadnjih nekoliko desetaka godina, zaključak je istraživanja američkih znanstvenika na Arktiku i u sjevernom Atlantiku.

Zatopljenje kojemu smo svjedoci dosad nije viđeno u ljudskoj povijesti, ističe Charles Greene, oceanolog sa sveučilišta Cornell u državi New York i glavni autor studije objavljene u časopisu Ecology za studeni.Nastave li se promjene na Arktiku i na sjevernom Atlantiku, moglo bi doći do promjene toka oceanskih struja na razini planeta, s mogućim težim posljedicama za svjetsku klimu i biosferu, prema tim znanstvenicima.

U zadnjih pedeset godina otapanje leda i ledenjaka na Arktiku povremeno je ubrzavalo pritjecanje hladne vode s niskim udjelom soli iz Sjevernoga ledenog mora u sjeverni Atlantik. Ta je pojava poremetila ekosustav sve do Južne i Sjeverne Karoline, uzrokujući veća zemljopisna premještanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta, kako pokazuje istraživanje.

Istraživači su prikupili podatke o klimi analizirajući uzorke leda i sedimentnih slojeva uzete bušenjem, koji pokazuju što se događalo u zadnjih 65 milijuna godina. Zemlja se u tom razdoblju nekoliko puta zagrijavala i hladila, a posljedice je ublažavalo širenje odnosno smanjivanje arktičkog leda.

Kada se Arktik hladi, a ledenjačke gomile i led šire, pojačava se odbijanje Sunčevih zraka od leda. A kada se više Sunčevih zraka odbija nego što ih upija voda, dolazi do općeg zahladnjenja, tumači Greene.

Odgovori