Najdubljem jezeru na svijetu prijeti uništenje?

Moskva – Najdubljem svjetskom jezeru u Rusiji prijeti prirodno uništenje zbog skorog razvoja rudarstva i otvaranja rudnika, odnosno planiranog iskopavanja cinka i kovina u blizini jezera.

Bajkalsko jezero je najdublje, ali i najstarije jezero na svijetu, a od milja ga zovu “plavo oko Sibira”. Njegova dubina je 1637 metara, a najveće je i slatkovodno jezero koje sadrži oko 20 posto od ukupne svjetske količine slatke vode.

U svojoj velikoj površini, dužine 636 kilometara te širine 79 kilometara, jezero udomljuje više od 1700 vrsta biljaka i životinja od kojih se dvije trećine ne mogu pronaći baš nigdje u svijetu. Iz tog razloga UNESCO ih je uzeo pod svoju zaštitu 1996. godine. Borci za zaštitu okoliša, koji kažu da su obale Bajkala bogate izvorima minerala, upozoravaju kao je najveće jezero u velikoj opasnosti. Planira se sagraditi rudnik za iskapanje cinka i kovina, a njegova lokacija bila bi unutar 30 kilometara ekološke zone jezera.

Članovi Metropola, vlasnici budućeg rudnika, kako bi zamazali oči nadležnima, financirali su malu podmornicu koja je istraživala nove vrste u jezeru, a za brigu o okolišu zbog otvaranja rudnika nisu platili ništa.

Iako je u srpnju rusko ministarstvo prirodnih resursa predložilo zabranu rudarstva na tom području, Metropol i lokalne vlasti tome se jako protive, a glavni izgovor im je kako će rudnik u taj kraj donijeti ulaganja i nova radna mjesta.

Odgovori