Markotić objasnila kako će provjeriti je li korona u Hrvatsku stigla puno ranije

Ravnateljica zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić objasnila je može li se, i kako, trend dobrih brojki pokvariti. Za Dnevnik Nove TV je komentirala i zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije da se ponovno testiraju sumnjivi slučajevi.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve zemlje da provjere sumnjive slučajeve upale pluća s kraja prošle godine. Dosad se vjerovalo da je koronavirus u Europu stigao krajem siječnja, no Francuska je otkrila da je oboljelog imala još u prosincu 2019. godine.

Najprije provjera pacijenata iz prosinca

”Svi laboratoriji koji uzimaju uzorke krvi imaju banke seruma i pogledat ćemo retrogradno imamo li nekoga od tih koji su bili s upalom pluća kojima smo pokušali neke druge mikroorganizme detektirati. Moramo znati da bismo te ljude mogli uloviti, tek ako su se javili negdje 6. ili 7. dan bolesti da bismo ih mogli detektirati serološkim metodama”, kazala je Markotić.

Dodaje da će se u Hrvatskoj najprije provjeriti pacijente iz 12. mjeseca, a bude li bilo potrebe, testirat će se i uzorke pacijenata iz studenog.

Je li stvarni broj zaraženih veći?

Na pitanje bi li se novim promjenama promijenio broj zaraženih u Hrvatskoj, odnosno bi li on bio veći nego što je sada, Markotić je odgovorila da nije zabilježen velik broj osoba s respiratornim infekcijama.

”Pogledat ćemo podatke koliko ih je bilo prijavljenih i onda pregledati krv onih koji su bili s gripom. Međutim, masa tih ljudi, barem kod nas u Klinici je radi rendgena i naši radiolozi bi to već uočili. Dosta je tipičan nalaz rendgena kod bolesnika s covidom-19”, istaknula je.

Otkrila je da su danas počela testiranja zaposlenika zagrebačke infektivne klinike, prenosi Index. Rezultati testiranja bit će poznati za nekoliko dana.

Kada bi se mogli održati izbori?

Alemka Markotić je objasnila i da održavanje dobre epidemiološke slike ovisi o više čimbenika. ”O građanima, o mjerama, o nama kako ćemo pratiti što se događa, kako ćemo reagirati na neka eventualna iskakanja. Može potrajati po istom receptu – ako budemo svi zajedno surađivali kao što smo dosad”, poručila je ravnateljica Klinike.

Na pitanje kada bi se mogli održati izbori, Markotić kaže da se ona ne bavi politikom niti je epidemiolog, no ističe da dobra epidemiološka situacija ”nije stvar samo jednog površnog pogleda koliko danas ima novih slučajeva”.

”Puno toga se treba analizirati da bi se moglo nešto reći. Masa ovoga što se sada oslobađa i ljudi su posvuda, to je nešto što je zasad povoljno”, kazala je Alemka Markotić.

RPŽ/Dnevnik.hr