Marine Le Pen: Moj cilj je uništiti Europsku uniju!

marine le pen

Berlin – U velikom intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel liderica Nacionalne fronte i pobjednica europskih izbora u Francuskoj Marine Le Pen otkriva svoje planove za Europski parlament, objašnjava razlog izbornog uspjeha i agitira protiv ‘Europske Sovjetske Unije’.

‘Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu. Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Araine, u Europu koja se zasniva na suradnji. Ali ne vjerujem u ovu ‘Europsku Sovjetsku Uniju”, izjavila je Marine Le Pen u intervjuu za Der Spiegel o svojem stavu o EU. U opširnom i na trenutke konfrontirajućem razgovoru s novinarom Mathieuom von Rohrom, Le Pen je posve otvoreno iznijela svoje političke planove na europskom i nacionalnom nivou.

Le Pen tako ne vjeruje da je EU mirovni projekt: ‘Europa je rat, ekonomski rat. Neprijateljstva među zemljama su se povećala. Nijemce se ponižava opisima da su okrutni, Grke se proglašava varalicama, a Francuze lijenčinama. Gospođa Merkel ne može otputovati niti u jednu državu EU bez osiguranja stotinama policajaca. To nije bratstvo.’ Za Le Pen je EU ‘štetno, birokratsko čudovište’, a naročito joj smeta što su se Francuzi ‘u svojoj slavnoj prošlosti stoljećima borili za slobodu, milijuni su poginuli kako bi naša zemlja bila slobodna’, a danas ‘dozvoljavamo da nam pravo na samoodređenje bude ukradeno’.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel Marine Le Pen ima samo pohvale, jer se ona ‘uspješno bori za njemačke interese’ te je ne može ‘kriviti što želi jak euro’: ‘Problem su francuski političari koji ne brane naše nacionalne interese. Jaki euro uništava naše gospodarstvo.’ Ipak, Le Pen upozorava Merkel da je ‘njena politika štetna za ostale zemlje Europe’, zbog čega bi Njemačka mogla postati predmet mržnje.

RPŽ/TP

Odgovori