Kardinal Vinko Puljić predvodio misu uočnicu u Podmilačju

U utorak 23. lipnja započela je proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja. Uočnicu – misu za bolesnike, predvodio je na vanjskom oltaru nove župne crkve vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić, izvijestio je portal Nedjelja.ba.

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetnih mjesta u  Bosni i Hercegovini, svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine. Uoči svečeva spomendana, 23. lipnja, u 16 je sati, iznošenjem kipa sv. Ive s procesijom, pokorničkim slavljem te prvom misom otvoreno slavlje.

Potom je svetu misu za bolesnike predvodio kardinal Puljić, u suslavlju s 15-svećenika među kojima je bio i fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, koji je zaželio svim hodočasnicima ali i svima nazočnim da im na ovoj svetoj misi otpočne proces obraćenja, da se svi kući vrate obnovljeni.  Upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža, na početku se obratio okupljenom mnoštvu, tražeći moćni zagovor Božjeg proroka i preteče  Kristova, Sv. Ivana Krstitelja te se zahvalio, prije svega kardinali Vinku i provincijalu fra Jozi na dolasku i pozdravio brojne nazočne goste iz političkog i društvenog života sa svih razina vlasti.

Nakon naviještenoga Evanđelja, kardinal je Puljić u propovijedi najprije podcrtao kako je Sv. Ivan pokornički lik koji nosi snažnu poruku. „Želim ovom svojom besjedom priključit se Papinom pozivu, koji je zapravo na neki način htio svojim pozivom Laudato si probuditi svijest i odgovornost za darove Božje. Posebno da to bude pogled na cjelovit život. U tom smislu treba izgrađivati politiku ugrađivanja kriterija vrednota. Danas su vrednote urušene. To je zapravo bila uloga Ivana Krstitelja, poručiti prave vrednote i uputiti narod da dočeka Mesiju. Mi danas imamo tu ulogu – da je Krist s nama i među nama. Ali, nažalost, vrlo često ta je slika Krista zasjenjena raznim urušenim vrednotama. Raznim interesima sebičnošću, ohološću. Često puta nije prepoznatljiva slika Kristova u kršćanskom srcu, u kršćanskom životu, u kršćanskom govoru, u kršćanskoj komunikaciji. Zato treba shvatiti ne samo za danas život, nego život koji gleda iz prostora u vječnost.

To je ta dalekosežnost pogleda. Zato je potrebno odgajati kulturu gdje se odgaja odgovorna savjest. Bog je dao čovjeku, utkao u srce Božji zakon. Svaki čovjek u sebi nosi savjest. Samo, što se događa s tom savješću?! Čovjek se često vlada po onoj narodnoj: Ako nećeš raditi kako misliš, onda počneš misliti kako radiš. Drugom riječju, ne ravnamo se po onom Božjem zakonu u nama. Zato je potrebno vratiti se izvoru, korijenu. Onomu što nas treba činiti prepoznatljivim da smo Kristovi, da smo kršćani“, poručio je kardinal.

Govoreći o aktualnom političkom trenutku, vrhbosanski je nadbiskup podsjeti na staru, ali nažalost i danas aktualni usud tri Hrvata, četiri stranke. “Gdje god smo mogli, podijelili smo se. I ne samo da se dijelimo, nego to smatramo i uspjehom demokracije. Danas vidimo kako se to urušilo. Ljudi su izgubili dostojanstvo. Ne smijemo dalje sramotiti korijene”, kazao je naglasivši kako nam je svima danas zadaća iskreni dijalog za istinski interes svoga naroda, opći interes ali i interes cijeloga čovječanstva.

Također, kardinal je Vinko apelirao da svi iz vrbaske doline danas krenu s zavjetom: Želimo život čuvati, braniti i istinski se odgajati u tome. “A ne”, kazao je “da se ubijane nerođenog djeteta smatra progresivinm, naprednim.” Uz to, nadbiskup je naglasio koliko je važno shvatiti svetost braka. Ali i naglasio koliko je važna ljubav prema rodnoj grudi.. “Uvijek treba promisliti: Koliko je ljudi, mojih predaka zakopano u toj grudi. I ako ja to prezrem, i moj će grob brzo prezreti”, poručio je.

Na kraju misnog slavlja kardinal Puljić je predvodio klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te je podijelio svečani blagoslov.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, jutarnje mise su u 7 i 8.30 sati, dok je svečano središnje misno slavlje u 11 sati. U 12 sati je završetak, okrepa i odlazak hodočasnika domovima.

RPŽ/Nedjelja.ba