Kako je stvarao Rajko Dujmić? Prvi instrument je svirao s godinu dana, a sve pjesme inspirirane su stvarnim ljudima

Poznati glazbenik Rajko Dujmić podlegao je ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 29. srpnja na području Ravne Gore. Upravljajući osobnim vozilom marke Volkswagen Tiguan zagrebačkih registarskih oznaka, u smjeru Mrkoplja, u jednom je trenutku sletio s kolnika.

U nepreglednom zavoju je izgubio nadzor nad vozilom te je pao s vozilom u provaliju dubine oko 11 metara. Zbog zadobivenih ozljeda, prevezen je u KBC Rijeka na medicinsku obradu.

Dujmić je bio u komi, ali unatoč naporima liječnika, podlegao je ozljedama glave koje su bile preteške.

Rajko Dujmić, jedan od naših najpoznatijih glazbenika te dobitnik Porina za životno djelo, tijekom života napisao desetke glazbenih hitova, a njegova pjesma pobjedila je i na Eurosongu.

No, do toga je došlo zahvaljujući tome što je praktički cijeli svoj život posvetio glazbi. Kad je imao samo godinu dana imao je žulj na usnici od usne harmonike. Bio mu je to najdraži dar za prvi rođendan. “Od najranije mladosti moj jedini način komuniciranja s ljudima bio je zvuk”, rekao je jednom prilikom. Prvu je pjesmu “Smij se” napisao sa samo 13 godina, a prvi bend osnovao je u šestom osnovne.

Prvi put se odbio pridružiti Novim fosilima

Išao je u srednju muzičku, a istovremeno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Prije Fosila svirao je u “Grupi Marina Škrgatića”, “Crno bijelima”, “Klanu”, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac  i “Zlatnim akordima”. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove Fosile svirao je orgulje u rock-operi Gubec-beg.

Još 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio  jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najprije napisao “Sanjaj me” i “Da te ne volim”, 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom “Novi fosili” postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji.  Neke od njihovih pjesama postale su hitovi za sva vremena: “Da te ne volim”, “Reci mi tiho, tiho”, “Saša”, “Šuti moj dječače plavi”, “Sanja”, “Plava košulja”. Godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe. “Kada napišete pjesmu i gledate kako je pjeva desetak tisuća duša… to se, vjerujem, može usporediti sa osjećajem žene kada rodi dijete “, rekao je Dujmić tad.

Osvojio prvo mjesto na Eurosongu

Zanimljivo je i to da je Novim fosilima bio toliko posvećen da nije išao na Eurosong s ekipom grupe Riva za koju je napisao pjesmu. Naime, Rajko je 1989. napisao glazbu, a tekst Stevo Cvikić, za pjesmu “Rock me”, koju je izvodila grupa Riva i pobijedila na Eurosongu. Dujmić je jedini od svih pobjednika u 50 godina Eurosonga koji je izostao s dodjele nagrada jer je s Novim fosilima tada bio na turneji za koje je napisao mnoge uspješnice. Tijekom svoje karijere imao je nekoliko pjesama s različitim izvođačima išle na Eurosong.

“Odlazak na Eurosong mi je bio velika želja, izazov. S Novim fosilima sam sedam puta bio drugoplasirani na našim izborima. Bio sam četvrti 1987. godine s pjesmom ‘Ja sam za ples’, 1988. godine sa Srebrnim krilima šesti s pjesmom ‘Mangup’… Sama pobjeda grupe Riva bila je za sve veliki šok, nevjerica, Televizija Zagreb, koja je bila organizator, predložila je da na europsku pozornicu pošaljemo Nove fosile. Riva je bila anonimna grupa, ali vjerovao sam u njih. Ne bi bilo pošteno od mene da sam prihvatio promjenu”, rekao je Dujmić jednom prilikom.

Uvijek su ga inspirirali stvarni ljudi i njihove priče

Početkom 90-ih Fosili su prestali svirati. Do okupljanja ‘pravih’ Fosila Dujmić je svirao u 4 asa. Zanimljivo je i da je neke od svojih najpoznatijih pjesama napisao članovima obitelji – Svojoj supruzi Snježani napisao je pjesmu ‘Dijete sreće’, sinu Tinu ‘Nani’ dok je još bio beba, ‘Šume pjevaju’ majci Karlotti.

Sve njegove pjesme su, kako je jednom prilikom otkrio, posvećene ili inspirirane stvarnim ljudima. “Inspiracija je često dolazila kad sam se najmanje nadao, u banalnim svakodnevnim životnim situacijama. Ako događaj nije istinit, ni pjesma ne može biti emotivna i uvjerljiva”, rekao je.

RPŽ/Rtl.hr