Francuska u šoku: Virus je cirkulirao već u prosincu 2019.?

Francuska bolnica koja je ponovno testirala stare uzorke pacijenata koji su bolovali od upale pluća otkrila je da je već 27. prosinca liječila muškarca s koronavirusom, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada službeno potvrdila prve slučajeve zaraze virusom, piše The Guardian.

Voditelj odjela za reanimaciju bolnica Avicenne i Jean Verdier u sjevernim predgrađima Pariza dr. Yves Cohen rekao je za BFM TV da su znanstvenici bili ponovno testirali uzorke 24 pacijenta koji su tamo liječeni u prosincu prošle i siječnju ove godine, a koji su bili negativni na gripu.

Testovi u pariškoj bolnici pokazali su kako je već 27. prosinca liječen muškarac zaražen koronavirusom – dakle, točno mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

“Svi su bili negativni na gripu, ali od njih 24, imali smo jednog koji je bio pozitivan na koronavirus 27. prosinca”, izjavio je Cohen.

Kazao je i kako je znanje o “nultom pacijentu” ključno za razumijevanje načina na koji se virus širi, ali i da je prerano reći je li spomenuti bolesnik taj, piše The Guardian.

“Pacijent liječen u prosincu je bio bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i svoju suprugu koja radi u supermarketu. Čovjek nije shvaćao kako je zaražen, jer smo sve analizirali i on nije putovao, a jedini kontakt je imao sa suprugom”, kazao je Cohen.

Dodaje kako je supruga pacijenta radila uz štand za prodaju sushija, pored radnika podrijetlom iz Kine, ali nije poznato je li on putovao u Kinu.

Cohen navodi kako možda u pitanju zaista jest nulti francuski pacijent, ali ne treba isključiti da u drugim regijama postoji još netko.

“Svi negativni PCR testovi na upalu pluća se moraju ponovo ispitati. Virus je vjerojatno cirkulirao”, zaključio je.

RPŽ/Dnevnik.hr