Fontana Sloga: ‘Simbolika savršeno odgovora stanju stvari u BiH’

Napokon se dogodilo da fontane postanu točka prijepora i u nekoj drugoj zemlji u okruženju, a ne samo u Hrvatskoj: naime, fontana koja se službeno zove Sloga, a vrlo je brzo dobila neslužbeni naziv  Tri predsjednika pišaju po BiH, podijelila je mišljenja u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

Riječ je o dosta neobičnom djelu. Oko bazena u obliku Bosne i Hercegovine stoje skulpture tri muškarca koji unutra ubacuju dodatnu vodu kroz otkrivena spolovila, a mnogi su ta tri muška lika poistovjetili s tri člana Predsjedništva BiH. Postavljena je u Etno selu Čardaci pokraj Viteza i njezini autori Kristina i Rajko Livančić, kako prenosi portal Klix.ba, željeli su njome pokazati pravo stanje u Bosni i Hercegovini.

“Simbolika savršeno odgovora stanju stvari u Bosni i Hercegovini”, rekla je za portal Radija Vitez autorica Kristina Livančić, dodajući da je ideja sazrijevala godinu dana, a da je do realizacije došlo tijekom karantene zbog koronavirusa. Fontana je nadahnuta radom “Čůrající postavy”, koji je prije 16 godina postavljen u Pragu pokraj Muzeja Franza Kafke.

Autor te skulpture je poznati češki umjetnik David Černý, i također je riječ o bazenu koji je oblikovan kao karta Češke, a u koji uriniraju skulpture dvojice muškaraca. Dodatno, Černýev je rad interaktivan, jer posjetitelji mogu poslati SMS čiju će poruku skulpture uriniranjem ispisati u bazenu.

Reakcije na ovu instalaciju u Etno selu Čardak u BiH su podijeljene – brojni se u potpunosti slažu s porukom koju fontana šalje, dok je drugi nazivaju sramotnom uvredom cijele zemlje i prijete tužbama.

Županijski predstavnici Stranke demokratske akcije izjavili su da iza svega stoji “patološka mržnja prema BiH” i zatražili su od nadležnih da se fontana smjesta ukloni.

“Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive”, poručili su iz Etno sela Čardaci, dok je vlasnik te turističke atrakcije za Klix.ba dodatno izjavio: “Hoće li netko tvrditi da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo, svatko neka odluči za sebe”.

RPŽ/Jutarnji list