Capak otkrio kada u Hrvatskoj kreću serološka testiranja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u petak da će se idući tjedan početi provoditi serološki testovi koji bi trebali puno pomoći da se sazna kako se ponaša koronavirus i koliko u populaciji RH ima prokuženih.

“Serološki testovi će se početi provoditi idući tjedan, s time da neki širi koji će nam dati kompletniji odgovor na ovo pitanje, u roku od deset dana do maksimalno dva tjedna”, rekao je Capak u Dnevniku HTV-a upitan kada će se početi provoditi serološki testovi.

Naveo je kako još nije dovoljan broj populacije prokužen koronavirusom da bi kolektivni imunitet mogao “držati zaštitu” onih koji su i dalje neimuni, a što će se sigurno dogoditi kasnije.

Pojasnio je i da bi serološki testovi trebali pomoći da znamo kako se ponaša koronavirus i koliko imamo zaraženih, a onda ćemo moći puno lakše izračunati kada bi mogao doći trenutak kolektivnog imuniteta.

Capak je rekao kako serološke testove isprobavaju hrvatski analitičari u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i u zagrebačkoj Infektivnoj klinici koji imaju najviše iskustva s testovima i koji će reći kolika je njihova pouzdanost.

Istaknuo je važnost znanja koliko su serološki testovi pouzdani jer njima se ne dijagnosticira bolest već traže oni koji su imuni na bolest.

Što su brzi testovi?

Upitan što su to brzi testovi, Capak je rekao da postoje dvije vrste tih testova.

“To su  serološki testovi koji traži antitijela u krvi. Ti testovi ne mogu služiti za dijagnostiku u ovom momentu jer nama trebaju testovi koji odmah na početku bolesti pokažu da je osoba pozitivna, a IgM antitijela – prva antitijela koja se razvijaju, razvijaju se tek treći dan bolesti kada već može biti prekasno za širenje bolesti”, rekao je.

No, pojasnio je, testovi na IgG antitijela razvijaju se tek oko šestog dana kada je već akutna faza bolesti, što nije za dijagnostiku.

Naglasivši da se u svijetu i zemljama Beneluxa koriste brzi testovi koji traju petnaest minuta, Capak je rekao kako bi se s pomoću njih mogao kontrolirati ulazak djelatnika u domove za starije i nemoćne te zdravstvene ustanove.

“Kada ih isprobamo i kada vidimo kako to funkcionira, ako se to pokaže učinkovitim – svakako ćemo ih uvesti”, poručio je.

Naveo je i kako jedan test traje minimalno pet sati, a ovi brzi testovi su gotovi za petnaest minuta.

RPŽ/H